Hatě budou až do Vánoc hlídat uniformovaní celníci

Hatě (Znojemsko) - Deset uniformovaných celníků a další řada policistů v civilu, kteří od minulého týdne celodenně hlídkují v tržnici na Hatích, má znepříjmenit alespoň před Vánocemi prodej padělků. Akce bude trvat minimálně do Vánoc a celní správa si od ní slibuje utlumení černého trhu, který využívají k nákupům především Rakušané. Důvodem je fakt, že právě na Hatích, které jsou jedním z největších komplexů svého druhu v Česku, celníci zachytí každoročně padělané zboží za desítky milionů korun.

„Zatím nebudeme upřesňovat, jak dlouho tato preventivní akce potrvá. Zvažujeme však její protažení až do Nového roku, kdy se na stáncích prodává nebezpečná pyrotechnika,“ uvedl mluvčí Celní správy Brno Lada Temňáková. Ani uniformovaní celníci přitom neodradili vynalézavé trhovce, kteří si nelegální zboží začali schovávat v autech. „Jen o víkendu jsme z auta fungujícího jako sklad a pak i prodejní místo zajistili nelegální zboží, které by jako originál stálo pět milionů korun,“ podotkla mluvčí. Jen za rok 2011 zajistili právě na Hatích zboží, které by v originálu stálo 73 milionů korun. Česká obchodní inspekce sama pak 6500 kusů zboží za 35 milionů korun.

Vynalézavost trhovců je přitom hlavní fenomén, s nímž se celníci při odhalování padělků a nelegálního zboží potýkají. Nejenže mají speciální úkryty, do nichž jsou schopni schovat během několika minut padělané zboží, ale také sami sebe, aby se případné odpovědnosti vyhnuli. Skrýše, tunely a dílničky na přišívání falešných log jsou stále častější a stále častěji lépe zorganizované.

Posledním zveřejněným zásahem celníků byl objev padělatelské dílny nedaleko Hatí v jednom z místních domů v Chvalovicích. Na začátku prosince v jeho sklepě našli stovky kusů padělaného zboží, dílnu se sedmi spuštěnými vyšívacími stroji s paměťovou kartou a nakonec i jejich majitele při práci. „Na základě poznatků vlastní pátrací činnosti celníci již na jaře zjistili první informace o možné nelegální výrobě “značkového zboží„. Na podzim jsme požádali Okresní soud ve Znojmě o vydání příkazu k domovní prohlídce a prohlídce jiných prostor,“ uvedla Temňáková. Jeden ze čtyř Vietnamců se přiznal k vlastnictví strojů, byl také nájemcem rodinného domu a dvou stánků v tržnici, v nichž se pak zboží prodávalo. Prodejní hodnota originálů by činila přibližně 1 200 000 korun.

Hatě pod dozorem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod