Boskovice: Vyvolávací systém má zkrátit čekací dobu pacientů

Boskovice - Boskovická nemocnice spustila od prosince vyvolávací systém, který má zkrátit čekací doby pacientů. Nejenže si z nemocnice můžete odnést lísteček s pořadovým číslem jako třeba v bance nebo na poště, pacienti se mohou objednat přes internet a informaci, v kolik mají přijít, jim nemocnice například pošle esemeskou přes mobilní telefon. Pacient tak přichází na vyšetření na konkrétní hodinu.

„Nemocnice vychází ze stejného systému, na který jsou lidé zvyklí. Pokud pacient není předem objednán, vyzvedne si při příchodu do nemocnice na terminálu evidenční číslo a zjistí, kdy na něj přijde řada. Podle toho se rozhodne, jak se svým časem naloží. Informaci o zkrácení čekací doby nebo o jejím případném prodloužení kvůli akutním případům je možné zasílat pacientům přímo na mobil či e-mail,“ popsal novinku ředitel nemocnice Rostislav Verner.

Systém si nemocnice nejdříve vyzkouší na chirurgických ambulancích a podle toho, jak na něj lidé zareagují, jej hodlá zavést i do jiných ambulancí. Systém by měl také umožňit objednat se u lékaře přes internet na konkrétní hodinu. Lékař zaznamená volné termíny a pacient si podle svých možností vybere pro něho nejvhodnější dobu. Měl by tak nahradit stávající zdlouhavý systém, při kterém musí sestra po příchodu pacienta najít jeho kartu a zanést ji do ordinace. „Nový systém odstraní tyto přechody. Přiřadí totiž pacientovi evidenční číslo a s tím prochází všechna vyšetření. Lékař si v ordinaci rozklikne pacientovu kartu a systém provede pacienta přes lékaře, vyšetření až po lékárnu,“ popsal technický náměstek Pavel Chvalina.