Oceněné aleji hrozí kácení

Uherské Hradiště - Dvě oceněné aleje a dva osudy. Takovou podobu dostala cena ekologické organizace Arnika, jejíž výsledky vyhlásili pořadatelé o víkendu. Zatímco vítězná Novodvorská lipová alej ve Vavřinci na Blanensku je průběžně ošetřována, další v pořadí - alej u Uherského Hradiště - čeká kácení.

Stromořadí na ochranné hrázi na pravém břehu Moravy nedaleko Uherského Hradiště vzbudilo emoce místních. Ti uspořádali petici na záchranu aleje a umístili ji na stránky Arniky. Jejich alej se v konečném hlasování umístila na druhém místě.

Alej stojí v cestě Povodí Moravy, které chce na tomto místě zpevnit břeh, aby byla města Uherské Hradiště i Uherský Brod uchráněna od velké vody. Místní o tom vědí své. Morava se ze břehů vylila v rooce 1997, v loňském roce k přelití vody přes břehy chyběly jen centimetry. Zájem města i Povodí je jasný. Ochranný val by měl podobným situacím v budoucnu zabránit. „Alej musí ustoupit protipovodňovým opatřením, na některých místech budeme navyšovat hráze, takže bychom nemohli zde ty stromy nechat,“ říká mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Většina stromů by stejně musela k zemi, ukázal posudek už v roce 2004. Jsou přestárlé a padající větve ohrožují chodce.

Mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová (zdroj: ČT24)

Proti plánům Povodí stojí zástupci občanského sdružení a ekologové, kteří navrhují, aby ochranná hráz vedla jinudy. „Neprotestujeme proti protipovodňovým opatřením jako takovým, spíš se snažíme najít varianty přátelštější ke krajině. Například posunutí hráze místo navyšování, vytěžení koryta, zprůtočnění,“ říká Petr Mores z Uherského Hradiště. To ale Povodí Moravy odmítá, celý projekt by se tak výrazně prodražil. 

Petr Mores, obyvatel Uherského Hradiště (zdroj: ČT24)

Kácení stromů plánuje Povodí Moravy hned po Novém roce. Navyšování hráze začne podle plánu v květnu.  

Oceněná alej se musí pokácet (zdroj: ČT24)