Házenkářky Veselí doma hrají v nevyhovujících podmínkách

Veselí nad Moravou - Přes den školní tělocvična, odpoledne a o víkendech zázemí pro jeden z nejlepších českých týmů žen v házené. Házenkářky Veselí nad Moravou už pátnáct let trénují a hrají v hale s nevyhovujícím zázemím. Toho při sobotním zápase využili opilí fanoušci slovenské Šaly. V hale, kde fanoušci nejsou nijak odděleni od hracího pole, dokonce veselské gólmance v průběhu utkání vlezli na branku.

Útočištěm házenkářek se tělocvična střední ekonomické školy a odborného učiliště ve Veselí nad Moravou stala před patnácti lety při náhlém vzestupu veselských hráček. Od počátku se počítalo s tím, že půjde pouze o provizorium. Budova má azbestový strop, hala není zateplená, střechou do ní na několika místech lehce zatéká a nemá tribuny. Fanoušci při zápasech sedí na lavičkách podél tělocvičny a od hráček je někde dělí jen reklamní tabule, mnohde však vůbec nic. 

Vlastimil Procházka, sportovní ředitel HC Veselí (zdroj: ČT24)

Nedostatečné zabezpečení se Veselí vymstilo v sobotu, kdy na zápas se slovenskou Šalou dorazili její opilí fanoušci. Dva z nich lezli veselské brankářce Lence Černé po brance, ostatní házeli na hřiště nejprve papírky, poté konfety. Jejich řádění zastavili až přivolaní policisté, kteří je vykázali z haly a počkali do jejich odjezdu.  Předtím fanoušci stihli ještě před halou házet světlice a petardy. Autobus policie vyprovodila až na hranice se Slovenskem, kde si je převzali tamní strážci zákona.

„Fanoušci nám rozhodně nepomohli, nemyslím si, že jsou to ti stejní, co s námi obvykle jezdí, myslím, že šlo spíše o fotbalové příznivce,“ komentoval řádění vlastních fanoušů trenér Šaly Michal Lukačín.

Řádění fanoušků Šaly (zdroj: ČT24)

Dočasné provizorium trvá už patnáct let

Kvůli nevyhovujícím podmínkám, který nesplňují normy mezinárodní házenkářské federace, se ve Veselí nesmí hrát Liga mistrů a házenkářky proto využívají halu v Hodoníně. Výjimku dostal tým pouze na Ligu vítězů pohárů.

V průběhu let vznikla řada projektů na rekonstrukci haly, naposledy před pěti lety. Klub na opravy dokonce získal dotaci. Jenže na opravách se mělo finančně podílet i město a to odmítlo s tím, že tolik prostředků v rozpočtu nemá. Dotace se tedy musely vracet. 

Současné vedení Veselí chce do konce roku dokončit projekt za šest milionů korun, který počítá se zateplením budovy a opravou stropu. Se samotnou rekonstrukcí by se začalo nejdříve příští rok. Na zásadnější opravy nebo zvětšení haly ale v rozpočtu nejsou peníze. Už tak město ročně dává na provoz budovy téměř jeden milion korun.

Ženskou házenou zastínili opilí fanoušci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod