Mrazík poprvé jako opereta v kamenném divadle

Národní divadlo moravskoslezské uvádí v premiéře pohádkový muzikál Mrazík. Čtrnáct let putoval  po českých i slovenských zimních stadionech. Teď ho mohou diváci poprvé vidět na divadelních prknech.

Marfuša a louskání ořechů, chaloupka na kuří nožce, sáňky samochodky, zasněžená jedlička nebo Mrazíkova hůl. V divadelní verzi Mrazíka najdou diváci všechno to, co mají v oblíbené ruské pohádce rádi.

„Tam musí zůstat všechny ty kultovní věty, protože jednak to divák očekává, a je to přesně to, co kult Mrazíka vytvořilo,“ říká režisér David Ondřej.

„Neumím si Vánoce bez Mrazíka představit, patří k mým nejoblíbenějším pohádkám, možná je i nejoblíbenější, takže jsem velice ráda, že jsem dostala roli Nastěnky,“ tvrdí herečka Martina Šnytová.

V duchu režisérova záměru ani herci tentokrát na výrazně osobité pojetí nepomýšlejí.

„Snažím se o klasicého Ivana, ať je to co nejpodobnější, ať lidé dostanou, na co jsou zvyklí,“ říká představitel Ivana Petr Světlík.

Na rozdíl od zimních stadionů bude v divadle vše živě. Muzikálová hudba se dočkala nové instrumentace.


„Kdysi mi to natáčela Janáčkova filharmonie Ostrava s velkým množstvím hráčů, my jich máme méně, tak se to muselo předělat. Přibyly některé nové hudby, takže pro diváky, kteří znají ledovou show, budou některá místa zcela nová,“ říká autor hudby Boris Urbánek.