AVÍZO: Vánoční Knoflíkový trh a další akce v Mníšku p. Brdy

V sobotu 17. prosince 2011 se v Mníšku pod Brdy uskuteční Vánoční Knoflíkový trh. Začátek je plánován na 8:00 hodin a zahájí jej Mníšecký chrámový sbor. V kulturním programu, který trh každoročně doprovází, vystoupí také děti z mateřských škol a základní školy. Zazpívají  vánoční písně a koledy. S koledami v zajímavém aranžmá vystoupí také skupina Václava Maška s DS Křoví. Tradiční je také představení o. s. Rorejs, jehož členové si připravili živý Betlém. Součástí programu bude i „open-air“ výstava rekordních 12 vánočních stromků. Ty nazdobí děti z mateřských a základních škol. Stromky nám budou zkrášlovat dolní část náměstí přes celé Vánoce.

„Největší předvánoční akcí je tradiční vánoční Knoflíkový trh, který je z velké míry trhem dětským. Na trhu to budou totiž především děti, které budou prodávat své výrobky a nápady. Vážíme si velkého zájmu základní školy, která, v čele s paní ředitelkou Alicí Vejmolovou, pomáhá trhy organizovat,“  uvádí dr. Petr Digrin, starosta města.

I v letošním roce necháme hlasitě zazvonit zvony. Pro veliký ohlas přijede Pražská zvonohra Manoušek, která má 57 zvonů - největší má hmotnost 860 kg, nejmenší 5 kg. Na zvoničce „Zvon štěstí, přání a naděje“ si pak budou moci zazvonit všichni. Každý bude moci přijít, sám pro sebe vyslovit své přání a touhy a zazvoněním na zvonek poslat přání nahoru do nebe…

Společně se skautským oddílem bude připraveno také Betlémské světlo, které skauti přivážejí z Bethlehemu z Izraele. Návštěvníci Knoflíkového trhu si mohou přinést lucerničky nebo svíčky a zapálit si je. Světlo, které putovalo až z památného biblického místa, si mohou odnést až do svých domovů. 

Na Vánoce připravil své akce i Státní zámek Mníšek pod Brdy. V sobotu 17. prosince od 16:00 do 18:20 hodin pořádají prohlídky pro děti „s andělem“. V neděli 18. prosince od 10:00 do 16:00 hodin se můžete těšit na prohlídky „s plivníkem“. Připraveny jsou i klasické zámecké prohlídky ve dvou okruzích.

Program v sobotu 17. 12.

Vánoční Knoflíkový trh – nám. F. X. Svobody od 8.00 hodin

9:00 Mníšecký chrámový sbor

9:15 Pražská zvonohra Manoušek

9:30 Živý Betlém s koledami

10:00 MŠ 9. května

10:15 MŠ Nová

10:30 Pražská zvonohra Manoušek

10:40 ZŠ Komenského 420

10:50 soubor KVÍTKO, ZUŠ Mníšek pod Brdy

11:00 Živý Betlém s koledami

11:30 Pražská zvonohra Manoušek

11:50 Živý Betlém s koledami

16.00 Podvečerní prohlídky S Andělem – na zámku

Neděle 18. 12.

Prohlídky S plivníkem - zámek Mníšek pod Brdy

Tradiční Štědrovečerní troubení Karlštejnských pozounérů (24. 12. ve 23:15 hod.) se uskuteční na náměstí F. X. Svobody, Vánoční koncert duchovní hudby (25.12. v 16:00 hod.) proběhne v kostele sv. Václava. Poslední velká společenská akce tohoto roku – Předčasný Silvestr 2011 se svařeným vínem, živou hudbou, komponovaným ohňostrojem a živě zpívanou státní hymnou – se uskuteční v pátek 30. 12. od 17:30 hodin.

Adventní a vánoční setkání pořádá město Mníšek pod Brdy ve spolupráci se Základní školou Komenského 420 nebo Římskokatolickou farností sv. Václava v Mníšku pod Brdy, za laskavé účasti spolků a sdružení, jako např. Brdský zálesák či Rorejs.

Z adventu v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Miloš Navrátil

Kulturní akce se konají i v dalších obcích Mikroregionu Mníšecko. Například v sousední Líšnici se v neděli 18. 12. od 15:00 hodin koná Zdobení vánočního stromečku s koledami a jarmarkem.

Miloš Navrátil, Mníšek pod Brdy