Na evropském šampionátu se z Jihomoravanů nejvíce dařilo veteránu Vernerovi

Štětín, Brno – Za očekáváním zaostali jihomoravští plavci na Mistrovství Evropy v polském Štětíně. Na medaili nedosáhl jediný z nich, a největším individuálním úspěchem tak byla finálová účast jednatřicetiletého Martina Vernera.

Verner na kraulařské stovce skončil devátý a dvakrát během šampionátu zvládl tuto trať zaplavat pod 48 sekund. Se znojemským Michalem Rubáčkem byl Verner také členem nakonec páté kraulařské štafety, medaile české čtveřici v závodě utekla o vteřinu a dvě desetiny.

Kromě reprezentačního trenéra Jiřího Kyněry byl Rubáček jediným reprezentantem znojemského plaveckého oddílu. Kromě úspěchu ve štafetě si na semifinálové stovce motýlkem vylepšil svůj osobní rekord, když zaplaval čas 52,49. Ten ale stačil jen na osmnácté místo a finálové dveře se tak před znojemským plavcem uzavřely.

Zklamáním naopak mistrovství skončilo pro plavce brněnské Komety Květoslava Svobodu. Jeho nejlepším umístěním bylo až pětadvacáté místo ve znakařské dvoustovce, což je pro stříbrného medailistu z ME v roce 2002 přece jen málo.

Podívejte se na vybrané závody šampionátu:

Plavání - ME v plavání 2011 Polsko

Jen o místo hůře skončil teprve sedmnáctiletý brněnský závodník Jakub Kočař, který zkušenosti sbíral i ve třech dalších disciplínách, na padesátce a stovce znaku a dvě stě metrů volným způsobem. 

Jedinou medaili českého týmu získala dvacetiletá závodnice Chomutova Simona Baumrtová. Na znakařské padesátce obhájila loňskou bronzovou medaili a vylepšila také národní rekord na 26,94 sekundy. „Čas je skvělý, výsledek dvojnásob. Sjela se sem celá evropská špička. Konkurence je mnohem větší, než byla loni,“ byla potěšena bronzová znakařka. 

Nejúspěšnější výpravou bylo Německo se sedmi získanými zlaty. 

Výsledky jihomoravských plavců na ME 2011

Martin Verner

9. místo na 100 m volným způsobem

28. místo na 50 m motýlek

32. místo na 50 m volným způsobem

Květoslav Svoboda

25. místo na 200 m znak

43. místo na 200 m volným způsobem

Jakub Kočař

26. místo na 200 m znak

42. místo na 100 m znak

43. místo na 50 m znak

58. místo na 200 m volným způsobem

Klára Václavíková

28. místo na 100 m polohový závod

29. závod na 100 m znak

38. místo na 50 m znak

48. místo na 50 m volným způsobem

Michal Rubáček

18. místo na 100 m motýlek

20. místo na 50 m motýlek

34. místo na 100 m volným způsobem

Vydáno pod