Američané lžou, říká o kauze tatrovek Barták

Praha – Výpovědi Američanů v kauze související s problémovými zakázkami terénních tatrovek pro českou armádu jsou lživé, protože si rozporují. Ve včerejším pořadu Interview to uvedl bývalý ministr obrany Martin Barták. Ten se podivuje zejména nad tím, že s nařčením z korupce přišel bývalý velvyslanec a předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss po třech letech. Exministr veškerá obvinění odmítá a domnívá se, že impuls k vyšetřování přišel ještě odjinud než od státního zástupce. Případný zdroj však nechtěl komentovat.

Exministr obrany upozorňuje, že na celé kauze je zarážející několik faktů, především délka trvání prověřování. Zároveň odmítá jakoukoliv vinu. Výpovědi dvou Američanů, podle nichž si měl Barták říci o úplatek nejasné částky, jsou slovy Bartáka lživé. V den osudné schůzky prý tehdejší premiér Mirek Topolánek chtěl především kompenzovat ztrátu společnosti Praga, která byla ze zakázky vyřazena. „Pan premiér vyjádřil značnou nevoli nad tím, že byl český subjekt vyřazen z dodávek na automobil Tatra, na jehož základě tuto zakázku získal,“ míní Barták.

Svědek je obviněným

Bývalý vicepremiér a bývalý ministr obrany byl ve celé kauze veden jako svědek. To se nicméně minulou středu změnilo. „Po celou dobu prověřování jsem byl ujišťován, že se jedná o postavení pouze svědka. Posléze jsme poněkud překvapivě došli až ke sdělení obvinění,“ podotkl Barták. Nicméně jako svědka ho orgány činné v trestním řízení po celý rok důkladně prověřovaly. Policie však nařízení vykonala z pokynu státního zástupce. „Nemůžu se ubránit pocitu, že ten impuls přišel ještě odjinud,“ uvedl Barták. Podrobnosti ale nespecifikoval, prý si je musí ponechat na efektivní obhajobu.

Otázky podle Bartáka plynou ze samotného chování Američanů, především bývalého velvyslance USA v Praze a předsedy dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse, jehož výpovědi jsou rozporuplné. „Kdyby se to bývalo stalo, proč se na někoho neobrátil velvyslanec Cabaniss rovnou (…) Proč po třech letech si někdo vzpomene a objeví se večer ve služebně Na Perštýně a začne vypovídat, že se něco takového stalo,“ diví se Barták.

Martin Barták:

„Nemám strach, že půjdu do vězení. Já jsem to neudělal, je to vykonstruovaná věc, která vykazuje příliš mnoho nestandardních parametrů. Nedovedu si představit, že v právním státě, v demokracii, by něco takového bylo možné (…)Přece každý soudný člověk uzná, že po třech letech si na něco takového vzpomenout zrovna v této době, je nestandardní.“

Podle státní zástupkyně Zlatuše Andělové se ale Barták snažil ovlivnit už samotné zadání miliardové zakázky. To exministr obrany popíra. V té době se prý žádných jednání o vyzbrojovacích kontraktech neúčastnil. Přiznává ale, že zakázka s sebou nesla mnoho pochybností. „Myslím, že z protokolů vyplyne, že někdo tu zakázku nedoporučil vzhledem k možným korupčním praktikám představitelů Tatry podepisovat,“ dodal Barták.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)