ČT: Tři nově obvinění v kauze Toflova gangu budou stíháni na svobodě

Brno - Podle informací České televize budou tři ze čtyř nově obviněných v kauze Toflova gangu stíháni na svobodě. Jsou mezi nimi brněnský kriminalista Roman Procházka, expolicisté Roman Velecký a Stanislav Dobrovolný. Na čtvrtého muže z civilního prostředí Radoslava Petra dnes Okresní soud v Ostravě uvalil vazbu.

Ve vazbě skončil pětatřicetiletý Radoslav Petr, který byl podle státního zástupce Víta Koupila členem gangu a profitoval na vydírání podnikatelů.  „Účastnit se měl přímo čtyř skutků,“ řekl ČTK mluvčí Okresního soudu v Ostravě Porubě Alexandr Dadam. „Je to směšné,“ komentoval rozhodnutí soudu Petr, který je obviněný ze sedmi trestných činů, mimo jiné ze zločinného spolčení, podvodu, vydírání či pomoci při zneužití pravomoci veřejného činitele.

„Obvinění komentovat zatím nechci. Klient byl obviněn z jednoho skutku a nyní zvažujeme, zda podáme stížnost,“ uvedl advokát expolicisty Romana Veleckého Petr Kučerák.

Dalším obviněným je Roman Procházka, řadový policista oddělení hospodářské kriminality. Policie jej obvinila ze tří trestných činů. „S obviněním naprosto nesouhlasíme. Je to naprosto vykonstruované na základě výpovědi jednoho zločince,“ řekl ČT jeho advokát Josef Bartončík.

Ředitel jihomoravské policie rozhodne, zda Procházku postaví mimo službu

Ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel rozhodne o tom, zda Procházku dočasně zprostí výkonu služby. Procházka by byl postaven mimo službu do doby, než se kauza vyšetří. „Ředitel krajského ředitelství se ještě neseznámil s obsahem obvinění policisty. Až tak učiní, přijme opatření,“ vysvětlila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty ale seznam lidí zapletených v kauze ještě není konečný. „Ta chobotnice metastázovala určitě víc. Určitě nekončíme jen u těchto osob,“ tvrdí Šlachta. Kriminalisté musí prověřit ještě desítky podezřelých kauz z let 1998 až 2010, kdy měla vyděračská skupina působit.

V kauze tzv. Toflova gangu bylo dosud stíhaných devět lidí, většinou jde o bývalé brněnské policisty. Gang údajně vydíral podnikatele. Ti byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného hospodářského trestného činu, pak jim prý členové gangu nabídli, že zařídí za úplatky, aby byli zproštěni viny. Šéfem skupiny byl údajně bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem.