Mošovy Vlasy sklízejí ovace i ve světě

Brno/Vídeň - „Brněnská“ verze legendárního muzikálu Vlasy v úterý večer bavila diváky ve Vídni. Režisér Stanislav Moša s muzikálem sklízel bouřlivý potlesk už před sedmi lety u diváků Městského divadla Brno. Teď české herce vystřídali Britové a v anglickém znění úspěšná inscenace vycestovala i za hranice. Na turné si získává také německé a švýcarské publikum.

Kultovní muzikál o květinových dětech patřil několik sezon k největším hitům Městského divadla Brno. V roce 2004 jeho premiéra otevírala novou Hudební scénu. Režijní koncepce Stanislava Moši zůstala zachována i v nové inscenaci, která je ale určená pro zahraničí. Hraje se v angličtině a české herce v ní vystřídali britští umělci, které si režisér vybíral na konkurzu v Londýně.

Ukázky z představení muzikálu Vlasy ve Vídni (zdroj: ČT24)

„Pracujeme od deseti hodin ráno do deseti do večera snad každý den. Při zkouškách jsme se hodně nadřeli, ale zároveň se při nich i skvěle bavíme. Opravdu si to užívám,“ říká představitelka bojovné Sheily Jessie May.

Se Stanislavem Mošou na muzikálu v zahraničí spolupracují i autorky choreografie Hana Kratochvilová a Aneta Majerová. „Choreografie vznikla hodně spontánně. Každá jsme se snažily přispět tím nejlepším, co jsme zrovna měly v hlavě, a to jsme tak nějak namíchaly dohromady,“ uvedla Kratochvilová. „Samotná hudba je hodně motivační, všechno to bylo uvolněné a především účinkující byli skutečně profesionálně připravení. Energie z nich se při zkouškách přenášela zpětně na nás,“ doplnila Majerová

  • Muzikál Vlasy (Hair) na turné zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3117/311672.jpg
  • Muzikál Vlasy (Hair) na turné zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3117/311668.jpg
  • Muzikál Vlasy (Hair) na turné zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3117/311673.jpg
  • Muzikál Vlasy (Hair) na turné zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3117/311669.jpg

„Světovou“ premiéru inscenace hostilo 30. listopadu švýcarské město Olten, kde diváky doslova zvedla ze židlí. Do konce roku má soubor naplánováno odehrát celkem dvacet představení.

Legendární muzikál Vlasy (v originále Hair: The American Tribal Love-Rock Musical) zobrazuje éru americké hippie kultury a sexuální revoluce v 60. letech. Originální texty k muzikálu napsali James Rado a Gerome Ragni, autorem hudby je Galt MacDermot. Definovali tak žánr rockový muzikál a některé z jejich písní se dokonce staly hymnou aktivistů proti válce ve Vietnamu. Jedinečné bylo také obsazování herců bez rasové diskriminace či zapojení diváků do finální scény. V době svého vzniku byl muzikál velmi kontroverzní pro nadávky obsažené v dialozích, zobrazování užívání nelegálních lehkých drog či „nahou“ scénu.

Divadelní prkna Vlasy poprvé roztančily v roce 1967 na půdě newyorského Public Theatre. Už za půl roku od premiéry se staly trhákem na Broadwayi a dnes se řadí k muzikálové klasice. Filmového zpracování v režii Miloše Formana se slavný muzikál dočkal v roce 1979.

Muzikál Hair Městského divadla Brno na evropském turné (zdroj: ČT24)