Krajské zastupitelstvo schválilo rozpočet na příští rok

Ostrava - S více než dvoumiliardovým schodkem bude příští rok hospodařit Moravskoslezský kraj. Rozpočet hejtmanství dnes schválilo zastupitelstvo bez zásadních výhrad opozice.

Třicet osm zastupitelů pro, nikdo proti a šestnáct se zdrželo. Poměrně hladce prošel zastupitelstvem rozpočet kraje na příští rok. Ten počítá s příjmy ve výši necelých sedmi miliard korun a devítimiliardovými výdaji. Opozice překvapivě proti plánu hospodaření kraje na příští rok nic nenamítala. „V podstatě se dá říct, že rozpočet jako takový odpovídá potřebám Moravskoslezského kraje,“ potvrdil opoziční zastupitel Ivan Týle /ODS/. „Z hlediska samotné přípravy rozpočtu, k tomu jsme výhrady neměli, ale byl vznesen požadavek z hlediska podpory sociálních služeb, což byl velice dobrý návrh a ten nebyl přijat,“ dodal opoziční zastupitel Petr Adamec /KDU-ČSL/.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Opozice chtěla, aby se padesát milionů korun z rozpočtové rezervy vyhradilo na sociální služby. Kraji totiž zatím chybí peníze na příspěvky nízkoprahovým centrům a azylovým domům. Koalice sociálních demokratů a komunistů ale návrh opozice ani nepodpořila, ani nezamítla. „To mělo samozřejmě své opodstatnění, to že jsme se zdrželi, protože kraj nemůže suplovat stát. Je tedy na vedení všech krajů, aby vyjednal s ministerstvem práce a sociálních věcí, aby se příslušné finanční prostředky našly,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas /ČSSD/. Podle vedení kraje je ale pravděpodobné, že se rozpočet bude ještě opravovat kvůli možnému příchodu další ekonomické krize. Zatím ale kraj počítá, že příští rok například z krajských peněz napojí na železnici mošnovské letiště, nebo postaví jižní obchvat Opavy.