Azbest ohrožuje i školy v Moravskoslezském kraji

Český Těšín - Žáky středních a základních škol ohrožuje azbest. Na stovkách školských zařízení se proto připravuje měření. Na gymnáziu v Českém Těšíně dnes probíhalo právě dnes. Poté, co si nový ředitel už v září všiml, že stropní panely v tělocvičně opadávají, na vlastní náklady nechal udělat jejich rozbor. Pokud se přítomnost azbestu potvrdí, mohou ředitelé škol vyhlásit azbestové prázdniny.

Když si ředitel českotěšínského gymnázia Tomáš Hudec při svém nástupu v září všiml, že budova tělocvičny je v dezolátním stavu, začal ihned jednat. „Tak jsem si nechal zanalyzovat materiál, ze kterého stropní panely jsou a zjistil jsem, že jsou z azbestu, proto jsem si objednal i měření vnitřní části tělocvičny. Ta azbestománie propukla úplně nezávisle na mých šetřeních, takže já jsem do toho jakoby spadl s tím, že jsem si to analyzoval sám,“ řekl. S uvolňováním azbestu se potýkají školy po celé republice. Nebezpečná látka uniká z tzv. boletických panelů, které se používaly při stavbách škol v70. a80. letech. Měření se týká škol, které prošly za posledních pět let rekonstrukcí. Pokud při ní došlo k poškození panelů, uniká z nich karcinogenní azbest dlouhodobě.

Reportáž Ivy Bartoňové a Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Hned na začátku příštího roku by mělo dojít ke kontrolám ve všech školách, kde hrozí únik azbestu. „Do poloviny ledna bychom s kolegy z KHS mohli opravdu ověřit, zda se tam používal materiál s azbestem. V případě, že ano, by majitel měl provést taková opatření, která by splnila dodržení těchto limitů,“ uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Školy by pak musely provést opravy budov. Jejich cena se ale pohybuje v řádech milionů a není jasné, kdo by to zaplatil. V celé České republice je celkem 291 škol, které mají problémy s uvolňováním azbestu, z toho 28 jich je v Moravskoslezském kraji.