Olomoucký aquapark je zátěží pro město

Olomouc - Olomoucký aquapark prodělává. Město, které vodní centrum vybudovalo spolu se soukromým investorem, ho proto musí dotovat více, než předpokládalo. Zatím radnice přispívala aquaparku téměř 30 milionů ročně, aby společnost zvládala platit dluhy ze své výstavby. Teď musí radní ještě 15 milionů přidat.

Když v roce 2009 tolik diskutovaný vodní svět za půl miliardy otevíral, představovali si zástupci města, že ho navštíví až 280 tisíc lidí ročně. Skutečnost je ovšem o 70 tisíc horší. Podle radních za to může krize. „V okamžiku, kdy nastala ta krize, tak tam začal pokles 20 – 25 procent návštěvnosti.a ten rozdíl dělá to, co nám chybí na část splátky toho úvěru,“ uvedl primátor města Olomouce Martin Novotný. Na svůj provoz si komplex údajně vydělá, nemá však peníze na splátky dluhu, které vznikly kvůli jeho výstavbě. Česká spořitelna, u které má firma Aquapark úvěr, se teď nabídla, že sníží úroky. Znamenalo by to úsporu až 4 miliony ročně. Podmínkou je, že město zajistí finanční stabilitu společnosti. Musí proto navýšit roční příspěvek na 45 milionů.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Aquapark vlastní z 45 procent město. Zbytek patří soukromé společnosti. Radnice se však zavázala, že postupně podíl soukromníka odkoupí. Příští rok tak má zaplatit 138 milionů za dalších 40 procent akcií – další rána pro městskou kasu. Radním se alespoň podařilo odkup rozdělit do dvou splátek. „Věděli jsme od začátku, že to nejde, že bude ročně 8–10 milionů korun ziskový,“ tvrdí iniciátor petice proti olomouckému aquaparku Dušan Dvořák. Radní přiznávají, že pro město bude aquapark finančním zatížením i po roce 2026, kdy splatí dluhy ze své výstavby. Bude totiž potřebovat opravy a rekonstrukci.