Ostravská plantáž vánočních stromků bude příští rok zavřená

Ostrava - V Ostravě si mohou lidé vybrat vánoční stromek přímo na plantáži. Smrky, jedle a borovice tam už 13 let pěstuje městská společnost. Má úspěch. Lidem se líbí, že dostanou stromeček zaručeně čerstvý. Příští rok ale bude plantáž zavřená. Je už téměř prázdná a lesníci ji proto musejí obnovit.

Na plantáži v Ostravě-Radvanicích se stromečky kupují jinak než na tržišti. Zákazníci nejprve dostanou do ruky pilu. Pak si ten svůj symbol Vánoc musejí najít na ploše velké jako pět fotbalových hřišť. Vybraný stromeček si sami uřežou i odnesou. Trochu si tak připomenou časy, kdy to jinak ani nešlo. Lidem se to ale vesměs líbí. Ostravské městské lesy prodávají stromečky za stejnou cenu jako loni. Smrčky za 180, borovičky za250 ajedle za 380 korun. Kvalitu ani výšku přitom nerozlišují. Zájemci o dokonale rostlé stromky si asi půjdou vybrat jinam. Pravděpodobně je to ale vyjde dráž. Jedle obvykle stojí okolo jednoho tisíce korun. „Stává se, že lidi odcházejí bez stromečku, ale vesměs každý si vybere,“ říká zaměstnankyně Ostravských městských lesů Pavla Homolová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Stromky vysázela společnost Ostravské městské lesy na poli, které město dostalo darem. Využili tak pozemek, který by jinak ležel ladem. Lesníci letos nechtěli plantáž vůbec otevírat. Nakonec se ale rozhodli prodat zbytek dostatečně vzrostlých stromků. Lidi ale pouštějí pouze na některá místa. Budoucí vánoční stromečky teď nechají lesníci dorůst. Předpokládají, že plantáž otevřou opět za pět let.

Vydáno pod