Skauti budou šířit betlémské světlo

Betlémské světlo dorazí v sobotu také do Olomouce. Odtamtud se vydá do Opavy a Šumperka. Cestou jej skauti předají i ve Šternberku nebo Uničově. Na olomouckém Horním náměstí jej budou rozdávat na Štědrý den.

O betlémské světlo se bude v Olomouci starat více než stovka skautů. „Z Brna pojede světlo vlakem ve dvou petrolejových lucernách v doprovodu asi pěti patnáctiletých skautů. Na nástupiště ale vždy vystoupí vždy jen s jednou lucernou, druhá slouží jako záložní zdroj,“ vysvětlil Petr Kalman, vedoucí olomouckého střediska Vládi Tylšara. Právě tito skauti roznesou světlo do kostelů a rozvezou i do vzdálenějších obcí, například do Senice na Hané.

V hanácké metropoli se o světlo postarají skauti ze střediska Jana Boska. „Předáme ho představitelům veřejného života a arcibiskupovi Janu Graubnerovi,“ uvedl vedoucí střediska Jiří Stavinoha. Slavnostní akt se uskuteční v neděli při mši svaté v katedrále svatého Václava.

U Sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí bude světlo rozdávat asi 140 dobrovolníků. „Hlídky se budou pravidelně střídat v době od devíti hodin dopoledne do tří hodin odpoledne,“ dodal Stavinoha.

Symbol Vánoc zažehla letos v Betlémě jedenáctiletá Rakušanka Sarah Schinwald. Světlo z betlémské jeskyně se rozváží po Evropě už 25 let. Letos by mělo dorazit do třiceti zemí.