Jak ušetřit na zakázkách? Tišnov má recept

Tišnov - Jak vyjít s menším rozpočtem? Otázka, kterou si kladou nejen jednotlivci, ale i stát nebo třeba obce. V Tišnově se rozhodli šetřit na městských zakázkách. Ne však tím, že by město některé služby přestalo poskytovat nebo je omezilo. Cestou k úspoře se mají stát elektronické aukce. Hned na první zakázce Tišnov ušetřil několik set tisíc korun.

Systém internetového soutěžení je poměrně levný a jednoduchý, přesto se mu většina města zatím brání. Tišnov se touto cestou pomalu vydává. Po první aukci má dobré zkušenosti. Vypsal zakázku na hospodářské činnosti v lese a nestačil se divit. Jednotlivé 
ceny položek z původních nabídek firem šly během půlhodinové aukce strmě dolů.

„S úsporou 700 tisíc musíme být samozřejmě spokojení, čekáme, že úspory by měly být mezi 10 až 15 procenty, takže bych aukce rozhodně doporučil,“ popisuje první zkušenost místostarosta Marek Babák (ČSSD).

Systém internetového soutěžení, kdy dodavatelé neví, jaké jednotlivé ceny nabízí konkurence a kolik společností je do dražby zapojeno, má donutit firmy jít s cenovou nabídkou doslova na kost. „Dalším důvodem, proč ten systém využívají města a obce , je ten, že je protikorupční, protože není možné systém obejít, má svou kompletní historii, která je dohledatelná,“ říká konzultant elektronického aukčního systému Petr Šárský. 

Dvacetiminutová aukce se může prodloužit i na hodiny, pokud totiž dodavatelé v posledních 2 minutách změní svoji nabídku, aukce se automaticky prodlužuje, aby měla konkurence možnost reagovat. To je rozdíl oproti jiným aukčním portálům. 

Zatímco Tišnov počítá s úsporou 15 procent, cena může být často ještě příznivější. Například v Ostravě vybírali pomocí e-aukce operátory, cenu zakázky se podařilo snížit o desítky milionů. „Ušetřili jsme tak 87 procent z ceny 23 milionů, takže jsme nakonec zakázku dostali za necelé 3 miliony,“ shrnula mluvčí Ostravy Andrea Vojkovská.