Dívka loni podstoupila operaci páteře, dnes už jezdí na koni

Brno - Před deseti měsíci absolvovala v brněnské fakultní nemocnici jako jedna z prvních unikátní operaci skoliózy. Lékaři tenkrát jedenáctileté Vendulce páteř srovnali za pomoci takzvaných rostoucích tyčí. Nebýt této metody, čekalo by ji až deset operací. Teď konečně může jezdit na svých milovaných koních.

Ještě před rokem musela jedenáctiletá Vendulka každý den nosit ortopedický korzet. Její páteř byla totiž vrozenou vadou ohnutá o celých 80 stupňů. Jakýkoli sport nepřipadal v úvahu. Loni v únoru se ale stala jednou z prvních pacientek, které primář Martin Repko z ortopedické kliniky ve Fakultní nemocnici Brno k páteři voperoval takzvané rostoucí tyče.

„Na koncích deformity jsou šroubečky, které umožňují, aby obratel se šroubem po tyči mohl klouzat, podle toho, jak ten růst páteře probíhá,“ popsal lékař.

Bez kovových tyčí, které s ní budou růst, a přitom páteř držet, by Vendulku čekalo až deset operací. Dnes s nimi dívka žije téměř rok. „Ve škole se mi už neposmívají, že jsem korzeťák. Takže jsem i víc zapadla do kolektivu ve třídě,“ říká spokojeně Vendulka.

Bez korzetu je život školačky mnohem jednodušší snad po všech stránkách. Pohodlnější variantu korzetu dnes obléká jen kvůli bezpečnosti při jízdě na koni. „Je šťastná a žije téměř normální život. Koně, to byl vždycky její sen. Sen, který se jí teď plní,“ tvrdí Vendulčina maminka Hana Horská. „Už jenom to, že se může normálně obléct, už jenom to, že ta postava už vypadá jako ženská. Všechno spěje k tomu, že na ní na první pohled téměř není nic znát,“ dodala.

Lékaři dnes dívce do cesty příliš omezení nestaví. Snad jediné, na co nemůže pomýšlet, jsou vrcholové sporty. „Vendulka si vede velmi dobře a jsme rádi, že se věnuje svým oblíbeným aktivitám,“ chválil ji Repko. Nejvíce se teď Vendulka těší na únor, kdy jí lékaři dovolili si na koni dokonce i zaklusat.

Skoliotická deformita páteře představuje zakřivení páteře do strany se současnou rotací obratlů a deformitou hrudního koše. Deformity páteře začínají a postupně se rozvíjejí v různém věku dítěte. Postihují asi čtyři procenta populace a jejch přesná příčina není známa. Postiženi bývají jak chlapci, tak děvčata, děvčata jeden a půlkrát častěji.

Operační technika, kterou ortopedi Fakultní nemocnice Brno použili, se používá u dětí mladších dvanácti let - tedy těch, které ještě rostou. Vyvinuli ji francouzští lékaři společně s americkými odborníky. „Při této operaci jsou nejprve do oblasti vrcholu a na oba konce deformity páteře zavedeny šroubky, do nichž se následně nasadí tyče. Při operaci se zablokují pouze tři obratle na vrcholu křivky a na obou koncích křivek se tyče umístí do šroubů tak, aby obratle mohly dále odrůstat. Tyč tedy jakoby roste s dítětem,“ popsal postup nově praktikované operace pro malé české pacienty přednosta ortopedické kliniky FN Brno Richard Chaloupka.