Obcím Skotnice a Mošnov chybí obchvat

Mošnov - Obce Skotnice a Mošnov na Novojičínsku trápí tisíce projíždějících aut. Zatímco nedaleký Příbor získal nedávno obchvat, jeho pokračování směrem na Ostravu, které by obě obce minulo, se zatím jenom plánuje. Nejistota ohledně termínu výstavby blokuje záměr mošnovské radnice na výstavbu bezpečnějšího přechodu.

Oldřich Kupčík bydlí u hlavní silnice v Mošnově už více než 60 let. Každý den mu pod okny jezdí tisíce aut po hlavní silnici z Ostravy do Rožnova pod Radhoštěm. „Zrovna z pátku na sobotu jsme tu měli návštěvu, auto bylo tady v tom sloupu o půl třetí v noci. A to už je třetí případ, kdy se nám tady před barákem stalo neštěstí. Doprava přibývá a baráky se nám třepou,“ stěžuje si. S rozvojem průmyslové zóny u letiště Leoše Janáčka se v budoucnu počet aut ještě zvýší. První část obchvatu se otevřela před třemi týdny u Příboru. Pokračování na Ostravu ale končí po pár metrech v poli a u Mošnova stojí už několik let opuštěný protihlukový val. „Z naší strany je stavba připravena v polovině příštího roku k žádosti o stavební povolení, nicméně zatím na ni nejsou vyčleněny finanční prostředky,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Podle policie se v Mošnově a nedaleké Skotnici situace částečně uklidnila po otevření dálnice do Ostravy. Obcím ale obchvat chybí.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Podle statistik tudy projede zhruba 14 tisíc aut denně, což je o těch 6 tisíc méně, než tomu bylo v tom uplynulém období, ale přesto zejména pro seniory a děti je problém přejít tu hlavní silnici,“ tvrdí starostka Skotnice Anna Mužná. Poslední tragická nehoda se odehrála v Mošnově na jaře tohoto roku. Žena zemřela při přecházení silnice. Obec si potom nechala zpracovat studii na stavbu přechodu s bezpečnostními prvky. Čtyři a půl milionu korun se jí ale investovat nechce. „Právě s ohledem na to, že ta silnice bude přeložena do jiné stopy, pak by se třeba za rok za dva ukázalo, že jsme vyhodili čtyři a půl milionu na nic. Kdybychom věděli, kdy to bude, aby ta investice měla reálné opodstatnění, tak samozřejmě ano,“ vyjádřil se starosta Mošnova Roman Máca. „V této věci probíhají jednání, nicméně Ředitelství silnic a dálnic nemůže vynakládat finanční prostředky na instalaci a vytvoření nového přechodu. Toto je věcí příslušné obce,“ dodala k tomu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Včera schválený rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury počítá v příštím roce s jinými stavbami. Přes miliardu korun půjde na dokončení dálnice D1 k polským hranicím, další miliarda pak na stavby dalších úseků silnic první třídy včetně silnice z Ostravy do Opavy.