Nevýhodný pronájem lékárny v kyjovské nemocnici šetří policie

Brno - Vedení kyjovské nemocnice podalo trestní oznámení na dva bývalé ředitele, Petra Hudečka a Igora Kalixe, které podezírá z uzavření nevýhodných smluv na pronájem nemocniční lékárny. Nemocnici tak měly podle dnešního vedení připravit o statisícové částky ročně. Oba dva bývalí manažeři obvinění odmítají. Jeden z nich se dokonce hodlá bránit žalobou na ochranu osobnosti.

Lékárna přímo v areálu nemocnice bývá tím nejlukrativnějším místem - má zajištěn přísun klientů a odběr od místních lékařů. Nemocniční lékárna v Kyjově měla prý nebývale výhodné podmínky - myslí si současné vedení. „Nemocnice pronajala před lety nemocniční lékárnu za 2 tisíce měsíčně. A tato smlouva byla zvýšena v průběhu času jen na 7 tisíc měsíčně,“ řekl Radek Ondruš, právní zástupce zřizovatele kyjovské nemocnice, jímž je Jihomoravský kraj.

Podle Radka Ondruše chybí u této částky za pronájem minimálně jedna nula, aby dosáhla obvyklé výše nájemného za nemocniční lékárnu. Navíc prý neexistují doklady o tom, že by lékárník nájem někdy platil a dokonce že by platil za energie, které při provozu spotřeboval. Vedení nemocnice proto chce, aby okolnosti provozování lékárny prověřila policie. „Hned několikrát se dá tedy hovořit o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jednak uzavřením nevýhodných smluv, jednak neuplatněním nároku na nájemné a na zálohy,“ dodal Ondruš.

Lékárna v kyjovské nemocnici
Zdroj: ČT24

Údajně nevýhodné smlouvy uzavíral v roce 1995 tehdejší ředitel Petr Hudeček a v roce 2005 jeho nástupce Igor Kalix. Oba však jakékoliv pochybení odmítají. „Lékárník do lékárny investoval, a proto to měl skoro zadarmo,“ uvedl na svoji obranu Hudeček. Současný ředitel Josef Pejchl s právníkem Ondrušem prý zatajují dodatky ke smlouvě, v níž je investice do vybavení lékárny specifikována.

Ať už dopadne policejní šetření v kyjovské nemocnici jakkoliv, už dnes se dá říci, že je vždy pro nemocnici výhodnější mít vlastní lékárnu. Všechny ostatní krajem zřizované nemocnice - kromě břeclavské - vlastní lékárnu mají. Šetří se tím peníze. „Nemít vlastní lékárnu a být nucen odebírat léky od jiné lékárny je pro jakoukoliv nemocnici zcela nevýhodné. Když provozuje lékárnu sama, nemusí platit marže externí lékárně a naopak sama získá marži na prodeji léků,“ uvedl mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

A stejně jako mluvčí znojemské nemocnice hovořili i ředitelé všech ostatních krajem zřizovaných nemocnic. „Lékárna je rodinné stříbro nemocnice a zbavovat se jejího provozu je nesmysl. Nakupujeme v ní pro pacienty léky a zdravotnický materiál, provozovat ji je tedy naprosto logické,“ dodal ředitel ivančické nemocnice Jaromír Hrubeš.

Jak dopadne šetření v břeclavské nemocnici, bude jasné v následujících týdnech. I tam byla lékárna pronajímána dalšímu subjektu. Smlouva mu však byla, stejně jako v Kyjově, vypovězena ke konci letošního roku. Od toho příštího si budou všechny krajské nemocnici provozovat lékárny samy.