Prodeje vánočních stromků o víkendu vrcholí

Brno - Mít pravý stromek, který provoní byt, nebo se zachovat ekologicky, ale i ekonomicky a shánění stromku jednou provždy vyřešit nákupem umělého vánočního stromku? To je otázka, kterou během nadcházejícího víkendu budou řešit tisíce domácností. Rozhodování nebudou mít snadné. Vánoční stromky od loňska opět podražily.

Stromeček k Vánocům neodmyslitelně patří. Od té doby, kdy nestačí vzít pilku a vyrazit pro něj do nejbližšího hvozdu, se ale postupně zbavuje puncu něčeho levného. Přesto i dnes se dá stromek z lesa pořídit. Lesníci totiž pravidelně před Vánocemi prořezávají porosty a „vyřazené“ stromky prodávají zájemcům. Na Brněnsku se takový stromek přímo od hajného dá pořídit za 100 korun. Musíte se ale smířit s tím, že se jedná o smrček, který velice rychle opadá, a ani esteticky příliš zájmu nevzbudí. Kdo by také čekal, že lesníci ty nejhezčí stromky prodají a ty s křivými kmeny nechají v hospodářském lese růst?

Přesto si i tyto stromky najdou kupce. Lidé jsou s jejich nabídkou spokojeni právě kvůli příznivé ceně. Ti, kdo si neváhají za symbol českých Vánoc připlatit, zamíří zejména k prodejcům do měst. „Stromky jsou pěstované na speciálních plantážích a mají více prostoru kolem sebe. Stromky v lese jsou nahuštěné vedle sebe a nemohou tak pěkně vyrůst,“ vychvaluje stromky z plantáží jeden z prodejců.

Všeobecně rozšířený názor, že ty nejlepší stromky koupíte u obchodních domů, se snaží sami lesníci vyvracet. „Borovice máme pěkné, i u nás se dají vybrat pěkné stromky, stejně jako u hypermarketu. Jen ty naše nejsou tak exotické,“ říká David Janota z valtického polesí. 

Symbolem českých Vánoc jedle z Dánska?

Podstatnou část stromků prodávaných u obchodních řetězců dnes tvoří jedle z Dánska, jejich jehličí prakticky neopadá. Ty menší ale na sobě nesou cenovku 799 korun. Ten, kdo je chce koupit levněji, musel by vyjet mimo Brno, třeba do Znojma. „Máme stejné stromky jako loni, nejvyšší jedle je za 600 korun, ty menší vyjdou o 50 korun levněji,“ upřesňuje znojemský prodejce.

Pokud by někdo chtěl nakoupit stromek u sousedů, určitě si nepolepší. V Rakousku ho jedlička vyjde až na 80 euro.