Vědecká knihovna otevírá dveře

Graduál a misál z 15. století je dnes a zítra hlavním lákadlem dnů otevřených dveří olomoucké Vědecké knihovny. Protipól tvoří elektronické knihy.

.„Protože je advent, vybrali jsme knihy, které jsou spojeny s vánoční tematikou. Graduál i misál jsou psány na pergameny a bohatě zdobené iluminacemi zachycujícími adoraci malého Ježíška i klanění králů,“ uvedl Rostislav Krušínský z oddělení historických fondů knihovny. Návštěvníci budou moci vpět set let starých knihách i listovat – ovšem pouze prostřednictvím stálé služby a kurátorů, kteří na to budou mít speciální rukavičky.

Ve studovně historických fondů bude k nahlédnutí například mapa Moravy Gerarda de Jode z roku 1575, která představuje vzácnou odvozeninu vůbec první mapy Moravy od Pavla Fabricia.

„Z novějších exemplářů stojí za pozornost plán Olomouce z roku 1935 nebo pozoruhodný protiněmecký leták s mapou z roku 1922, na níž je zvýrazněno a barevně odlišeno česko-německé osídlení na Uničovsku,“ dodal zástupce ředitelky knihovny Miloš Korhoň.

Knihovna představí také staré knihy v nové podobě. Do elektronické verze si může kdokoliv nechat převést jakoukoliv knihu od roku 1500. „Klidně může být v knihovně v Lisabonu,“ řekl Krušínský. Cena skenování a převodu do textového programu, který umožňuje i elektronické vyhledávání, činí pět korun za stránku.

Podmínkou je, aby kniha nebyla chráněna autorským právem. Službu poskytuje 32 knihoven ve 12 evropských zemích.

Den otevřených dveří pořádá Vědecká knihovna Olomouc třetím rokem. „A zájem rok od roku stoupá,“ podotkl Krušínský. Knihovna je otevřena dnes do 18 hodin, zítra od devíti do 12 hodin.