Nemoc připravuje dvouletého chlapce o zrak

Ostrava - S ojedinělou formou nevyléčitelné choroby bojuje dvouletý Samuel z Ostravy-Vítkovic. Neurofibromatóza mu způsobila nádory v obou očích. Chlapcův zrak se teď snaží zachránit tým specialistů z Brna a Ostravy. Podobně onemocní v Česku přibližně pět dětí ročně.

Malému Samuelovi se změnil život přesně před rokem. Že se s ním něco děje, upozornily matku i lékaře skvrnky po těle - v barvě bílé kávy. „Já jsem si myslela že má znaménko, jenomže do roku těch skvrn přibylo asi dvacet,“ říká jeho maminka Michaela Mecnerová. Diagnóza s komplikovaným názvem neurofibromatóza oslabuje schopnost bránit se vzniku nádorů. Samuel je má v obou očích, na pravé už téměř nevidí. „Rozhodli jsme se, že se pokusíme ovlivnit vývoj onemocnění chemoterapií,“ uvedl přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno Jaroslav Štěrba. „Chirurgické řešení není možné, protože pacient by po operaci o zrak přišel,“ dodal zástupce přednosty Neurochirurgické kliniky FN Ostrava Radim Lipina. 

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Přesto chlapce v Ostravě operovali – unikátním zákrokem přes nosní dírky omezili tlak v očích. Choroba je genetického původu, projevuje se i kožními nádory nebo probíhá bez následků. „V Česku se vyskytuje asi u tří až čtyř tisíc lidí, co se týče té dětské populace, odhaduji ten výskyt asi na 600 případů,“ řekl zástupce přednosty Kliniky dětského lékařství FN Ostrava Tomáš Kuhn. Jen čtyři až pět dětí ročně postihne nemoc tak, jako Samuela. Další chemoterapii má 23.prosince – snáší ji špatně, ale znamená pro něho naději.

Více v Magazínu TEP v sobotu po půl jedenácté a v neděli ve 22:05 na CT24.