Také v Ostravě, Olomouci, Frýdku-Místku a dalších městech lidé vzpomínají na Václava Havla

Ostrava – Také severní Morava a Slezsko vzpomíná na exprezidenta Václava Havla. Ostrava, Opava, Frýdek-Místek, Olomouc - ale nejen tam lidé vyjadřují svůj smutek. Úmrtí Václava Havla prožívají lidé už od včerejšího poledne.

Deset hodin dopoledne - lidé ve většině měst regionu začínají zaplňovat kondolenční knihy. Jsou na radnici v Ostravě i v dalších místech regionu. Portrét s věnováním má čestné místo i v bytě chartistky a manželky disidenta Jaromíra Šavrdy. S Václavem Havlem se potkávala za totality. „Poznala jsme ho jako vynikajícího člověka a pohled na něho byl prostě potěšením, z toho jeho obličeje vyzařovala dobrota,“ vzpomíná signatářka Charty 1977 Dolores Šavrdová. V úzkém kontaktu s prezidentem byl taky bývalý mluvčí charty, zakladatel Občanského fóra a jeden z prvních polistopadových ministrů vnitra Tomáš Hradílek. „Ta jeho schopnost okamžitě navázat kontakt s člověkem byla neuvěřitelná,“ myslí si.

Václav Havel (1936-2011)
Zdroj: ČT24

„Jako člověk byl plný pokory a moudrosti,“ tvrdí i publicista a chartista Jan Král. Spontánní pietní místa vznikla už včera večer - třeba ve Frýdku-Místku se lidé scházeli na náměstí Svobody. Sem přijel Václav Havel poprvé v lednu roku 1990, tehdy ho vítalo náměstí zaplněné do posledního místa. „Pan prezident tehdy seděl v kriminále s někým z Frýdku-Místku a ten člověk tehdy přišel za námi na OF a řekl, jestli chceme, aby přijel,“ vzpomíná na neobvyklou nabídku bývalý starosta města Pavel Vyvijal. V cele číslo dvě v ostravské věznici v Heřmanicích byl Václav Havel zavřený na začátku 80. let, v roce 2007 se v doprovodu dokumentaristů České televize do vězení vrátil. „Vím od těch spoluvězňů, že tam s ním zacházeli krutě, už tenkrát vážně onemocněl a oni mu nechtěli poskytnout lékařskou pomoc. Byla tam pak vzpoura spoluvězňů,“ říká Dolores Šavrdová. V heřmanické věznici si osobnost prezidenta připomenou odsouzení večerním vánočním koncertem.