Kojetín má nový heliport

Kojetín - Přistávací plochu pro vrtulníky letecké záchranné služby má ode dneška Kojetín. Dlážděná deska je přitom první z osmi podobných zařízení, která chce Olomoucký kraj vybudovat i na dalších místech v regionu.

Kojetín se šesti a půl tisíci obyvateli leží téměř na hranici Olomouckého a Zlínského kraje. Zhruba před osmi lety tu přestala fungovat lékařská pohotovost. Lidé tak v případě zdravotních problémů musí zavolat sanitku. „Jezdily sem sanitky z Přerova nebo Kroměříže. A tomu odpovídá i čas dojezdu, protože ty vzdálenosti jsou v kilometrech,“ potvrdil starosta Kojetína Jiří Šírek. Kojetín je teď prvním místem, kde kraj nechal vybudovat přistávací plochu pro leteckou záchrannou službu. Deska ze zámkové dlažby o rozměrech dvanáct na dvanáct metrů vznikla v sousedství gymnázia. Kvůli možnému nočnímu provozu nechybí reflektory a sloup se světelným majákem. „Bude tady také čtyřiadvacetihodinový provoz. Čili má to obrovský význam pro přesun pacienta do cílového pracoviště. Sanitní vůz převeze k tomuto heliportu pacienta a ihned je transportován,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Vrtulníky letecké záchranné služby ročně vzlétnou k asi šesti stovkám případů. „My máme v kraji tři veliké certifikované heliporty pro noční přistání vrtulníků letecké záchranné služby – v Olomouci, Šumperku a Jeseníku. Protože letecké předpisy umožňují přistávání na plochách, které jsou investičně výrazně méně nákladné, tak se nyní snažíme rozšířit možnosti přistání vrtulníků v noci o dalších asi osm míst,“ vyjádřil se náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer. Přistávací plocha v Kojetíně přišla na půl milionu korun.

Vydáno pod