Vánoční cukroví lze připravit i bez lepku

Brno - Vánoce jsou neodmyslitelně spojeny s cukrovím, které v období adventu zdobí snad každý stůl. Pro dospělé a děti se speciálními stravovacími potřebami (z důvodu celiakie, potravinové alergie nebo nesnášenlivosti různých druhů potravin) vánoční mlsání nemusí být vůbec nedostupné. Právě touto cestou se vydala cukrářka Zuzana Kobíková. Ta dokazuje, že i bez lepku obsaženém v klasické mouce, bez mléka i bez vajec lze připravit tradiční vánoční cukroví.

Zuzana Kobíková přednáší na vysoké škole. Zbytek času pak tráví doma v kuchyni, ve které byste teď nenašli místo bez nejrůznějších polotovarů vánočního cukroví. „Letos peču třicet kilo, což je celkem hodně, protože v mé kuchyni nesmí být ani stopa lepku, mléka nebo vajec,“ uvedla nás do kuchyně cukrářka.

Právě na tyto tři suroviny se mezi lidmi nejčastěji vyskytuje nesnášenlivost (např. alergie či celiakie). Z původního vaření a pečení pro rodinu se tak stala příprava nezávadných potravin pro široké okolí. „Zjistila jsem, že existuje spousta surovin, kterými lze ty věci nahrazovat. Například jáhlová mouka, kterou používám na linecké, dále třeba mouka pohanková nebo kukuřičná. Všechno je možné na našem trhu koupit. Chyběly tu ale recepty!“ dodala Zuzana Kobíková.

I proto se pustila do nejrůznějších experimentů se surovinami. Za několik let se jí podařilo vymyslet několik stovek originálních receptů. Informace o tomto specifickém stylu vaření navíc publikuje na svých stránkách, kde můžou nalézt inspiraci na recepty lidé s nesnášenlivostí nejrůznějších potravin.

Zuzana Kobíková o pečení bezlepkového cukroví (zdroj: ČT24)

Vanilkové rohlíčky

na 600 g cukroví, příprava 60 minut

100 g bezlepkové mouky Schär mix C, 100 g bezlepkové mouky Schär Mehl, 80 g mouky jáhlové, 210 g 100% tuku (palmovo-kokosový nebo sádlo), 100 g mletých mandlí, 7 lžic (70 g) medu, rýžového sirupu nebo cukru moučka, moučkový cukr a lžička vanilky na obalení

Tuk necháme rozpustit a vlahý ho smícháme se zbylými surovinami. Těsto necháme na vále odležet 10 minut, aby tuk v těstě vychladl. Na pomoučením vále si připravíme z těsta válečky o průměru 1 cm. Válíme velmi zlehka, aby se těstě uvnitř nedělaly vzduchové kapsy. Ale i ty jde napravit při následném nakrájení na kousky o délce 4 cm a vytvarování rohlíčků. Pečeme je v troubě předehřáté na předehřáté na 180 °C prvních 10 minut a následujích 10 minut stačí při 120 °C. Veškeré cukroví se spíše suší než peče, aby těsto pouze zrůžovělo, nikoli hnědlo. Po upečení jsou rohlíčky velmi křehké. Proto je nechte vychladnout a až pak je pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou nebo trochou stevie. Každému cukroví, a obzvlášť medovému, které po upečení ztvrdne,  prospěje, když je necháte uležet v papírové krabici v chladném místě. Výhodou bezlepkového pečiva je, že se rozleží zpravidla už za týden, a pak se na jazyku jen rozplývá.