Předvánoční nákupní horečka stoupá

Ostrava - Vánoční horečka stoupá. Během zlaté neděle navštívilo největší obchodní centra v Ostravě až o polovinu víc zákazníků než obvykle. V některých obchodech ale jsou předvánoční tržby ve srovnání s loňským rokem nižší. Obchodníci to vysvětlují tím, že lidé se obávají další krize a při nákupech hlídají každou korunu.

Do Štědrého dne zbývá posledních pět dnů. Obchodníci říkají, že teď už jde vše na dračku. Lidé kupují hlavně oblečení, hračky, elektroniku nebo mobilní telefony. Většinou ale přiznávají, že za dárky nevydají tolik peněz jako loni. Obchodníci sice říkají, že nakupovat přichází zhruba tolik zákazníků jako loni, ekonomka Markéta Šichtařová ale odhaduje, že letos vánoční tržby asi rekordy trhat nebudou. „Zatím maloobchodní tržby říkají, že ty útraty v obchodech mírně klesají. Lidé šetří. Sice ne na množství nakoupených dárků, ale na jejich ceně a kvalitě,“ uvedla.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Při vánočních nákupech už mohou lidé využívat vánočních slev. Letos totiž přišly opět dříve než loni. „Velká většina mezinárodních řetězců začíná se slevami ne 27.12., ale už v předvánočním čase a tak motivují zákazníky k nákupům,“ potvrdila ředitelka nákupního centra v Ostravě Kateřina Ježková. Obchodníci čekají, že to nejlepší teprve přijde. Říkají totiž, že lidé už tradičně chodí nejvíce nakupovat22. a23. prosince.

Vydáno pod