Nové policejní služebny v problémových částech Havířova

Havířov - Rostoucí kriminalita a více problémových občanů. Havířovskou radnici vedly ke zřízení dalších dvou služeben městské policie. Napjatá situace ve městě trvá už několik měsíců. Do dvou Havířovských čtvrtí se po ukončení regulovaného nájemného stahují nepřizpůsobiví obyvatelé.

Miloš Majtner pracuje u městské policie v Havířově 15 let. Jeho nové působiště – detašované oddělení v Prostřední Suché. Pomáhat tady chce zejména starousedlíkům, které trápí nepřizpůsobiví obyvatelé. „Pro lidi, kteří tady bydlí, bude nová služebna určitě přínosem,“ myslí si. „Budou chodit, bavit se s těmi lidmi, zjišťovat, kde jsou závadové byty, kde se kdo přistěhoval,“ popisoval práci strážníků ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras. Problémy dvou havířovských čtvrtí začaly být neúnosné po ukončení regulace nájemného. Po zvýšení poplatků za bydlení se odsud odstěhovalo velké množství lidí. Některé byty tak zůstaly prázdné, jiné obsadili sociálně slabší občané. „My v těchto lokalitách záměrně držíme některé byty neobsazené, aby do nich nepřicházeli lidé, kteří by zhoršili zdejší situaci,“ uvedl mluvčí RPG byty Petr Handl.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Šumbarku a Prostřední Suché zřízení dvou nových policejních služeben vítají. Město chce intenzivněji kontrolovat také restaurační zařízení a omezit činnost takzvaných hladových oken. „Těch opatření je daleko víc, je jich celkem dvacet. Budeme třeba rozšiřovat kamerový systém a bude se to realizovat hned v prvních měsících příštího roku,“ slíbil primátor města Havířova Zdeněk Osmanczyk. Balíček opatření bude stát Havířov ročně přibližně šest milionů korun. Jak moc budou nové služebny prospěšné, chtějí policisté vyhodnocovat po prvním půlroce.