Causa Karel Sabina

Karel Sabina, autor libreta ke Smetanově Prodané nevěstě a policejní konfident, se vrátil do Olomouce. V nové hře Jana Sulovského si ho zahrál herec Moravského divadla Jaroslav Krejčí.

„I když Olomouc v inscenaci samozřejmě vnímám, důraz je kladen na Sabinu. Jeho charakter je tak složitý a rozporuplný, že jej lze jen obtížně vyjádřit bez zjednodušení. Hodně jsem se s ním natrápil,“ uvedl olomoucký dramatik Sulovský.

Karel Sabina byl významný literát, dramatik a kritik žijící v 19. století. Ze svých 64 let života strávil čtyři roky v olomouckém vězení. Původně ale byl za snahu o svržení habsburské monarchie odsouzen k trestu smrti. Z vězení byl propuštěn po osmi letech a stal se policejním konfidentem. Život dožil v bídě a opovržení.

Jaroslav Krejčí se představí nejen v titulní roli, ale i jako režisér inscenace Causa Karel Sabina. „Hra si neklade za cíl Sabinu soudit, úsudek by si měl udělat divák sám,“ poznamenal Krejčí. Podle něj inscenace obsahuje směs fabulace a faktických událostí.

„Zpravidla své hry režíruji sám, tentokrát ale přišel Jarda s tak novým pojetím, že jsem mu místo přenechal,“ řekl Sulovský, který je autorem pěti her z olomouckého prostředí. Divadelně již ztvárnil osudy Václava III., generála Lafayetta, císaře Františka Josefa I. a skladatele Karla Ditterse.

Hry jsou zpravidla uváděny v netradičním prostředí nebo pod širým nebem a účinkují v nich většinou profesionální herci z Moravského divadla. „Bývá to pro mě přínosné i proto, že se poučím o známých osobnostech,“ řekla herečka Lenka Kočišová, která v Cause Karel Sabina ztvární postavu studentky Josefíny. Podotkla, že je poznat, že v publiku sedí starší diváci, kterým je téma hry bližší.

Sulovský píše hry z olomouckého prostředí od roku 1997. Příští rok má v úmyslu uspořádat festival, na nichž by představil všechny najednou.

Premiéra byla v Muzau moderního umění v Olomouci.

Vydáno pod