Ve sněmovně zněl hlas Václava Havla

Praha - Minutou ticha zahájili poslanci pietní shromáždění na památku Václava Havla. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová pak citovala z jeho projevů k poslancům. Poté zazněl zvukový záznam proslovu z 15. ledna 2003, kdy před sněmovnou promluvil naposledy ve funkci prezidenta. Tečku za pietní vzpomínkou udělaly tóny české státní hymny. Senát si Václava Havla obdobně připomene ve středu.

Miroslava Němcová, obě místopředsedkyně sněmovny a další poslanci dnes ráno v dolní parlamentní komoře svými podpisy do kondolenční knihy vyjádřili svou soustrast nad úmrtím Václava Havla. Poslanci v předsálí předstupovali před Havlovu fotografii, před níž se
poklonili a posléze se podepsali do knihy. Vše se odehrálo bez jediného slova. Je to takový havlovský paradox: odcházení v přicházení, v adventním čase,„ řekla posléze Němcová novinářům. Jak řekla, rozhodla se do kondolenční knihy připojit také vzkaz za poslankyně a poslance, kteří již nejsou zákonodárci, ale Václava Havla si vážili a svůj podpis by rádi připojili. “Takže jsem napsala s vděčností a s poděkováním i za bývalé zákonodárce, poslankyně a poslance Parlamentu České republiky," dodala.

Dnešek je prvním rozloučením se zesnulým prezidentem na půdě Poslanecké sněmovny v novodobé české historii. Sněmovna je tak zahalená do černých vlajek a smuteční projevy se dostanou i do jednacího sálu. „To setkání je koncipováno tak, že se poslanci budou moci zapsat do kondolenčních knih, poté k nim promluvím a také hledáme záběry z archivu z pobytu pana prezidenta Havla v Poslanecké sněmovně a chceme tam některé tyto záběry pustit,“ popsala před začátkem průběh dnešního dne předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Dnes zazněl zvukový záznam Havlova projevu, který přednesl ve sněmovně v lednu 2003, krátce předtím, než skončilo jeho druhé období ve funkci českého prezidenta: „Do svých funkcí jsme přece nebyli - já kdysi a nedávno vy všichni - zvoleni proto, abychom se všem neustále líbili. Byli jsme do nich zvoleni v naději, že budeme dělat to, co je podle našich vědomostí a podle našeho upřímného přesvědčení v dlouhodobém zájmu lidského společenství jako celku, co je v zájmu svobody, bezpečnosti a důstojnosti nás všech, co je v zájmu našeho života v míru a prosperitě.“

Pieta za Václava Havla
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Na pořadu dne je pak schvalování návrhu speciálního zákona, který má už navždy připomínat Havlův odkaz. V pondělí ho připravila vláda a jeho formulace je jednoduchá: Bývalý prezident se zasloužil o svobodu a demokracii. Podobně jako kdysi 1. československý prezident T. G. Masaryk.

Podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta je velmi pravděpodobné, že takový zákon projde, i přesto, že mnozí budou hlasovat proti svému přesvědčení. „Ne že by si mysleli, že by si to Václav Havel nezasloužil, ale že si myslí totéž co já, a sice, že politika nemá soudit dějiny,“ řekl Pithart v pondělním vysílání pořadu ČT Události, komentáře. Poslanci by měli zákon schvalovat ve zrychleném řízení. Pak zamíří do Senátu, který si památku zemřelého prezidenta - stejně jako dnes Poslanecká sněmovna - připomene ve středu.

Vydáno pod