Armáda prodává kasárna v centru Olomouce

Armáda chce příští rok prodat Sochorova kasárna v centru Olomouce. Naposledy tam sídlila 6. polní nemocnice, která se přesunula do Hradce Králové. Bylo tam také rekrutační středisko.

Kasárna v ulicích Šantova a Wittgensteinova jsou v památkově chráněném území. Pozemek má rozlohu 1,7 hektaru a sousedí s projektem nové čtvrti Šantovka firmy SMC Development. Ta před několika lety měla o nemovitost zájem, ale protože armáda ji nechtěla prodat, do svých urbanistických plánů toto území nezahrnula.

„V současné době společnost vyhodnocuje, zda by koupě kasáren byla pro ni přínosem,“ uvedl mluvčí Šantovky Juraj Aláč.

Cenu pozemků a budov přesahuje 220 milionů korun, žádná z organizačních složek státu o ně neprojevila zájem. „Majetek se v prvním kole musí nabídnout k prodeji za odhadní cenu. Pokud kasárna nikdo nekoupí, rozhoduje o snížení nejnižší nabídky komise. A to tak dlouho, dokud se nenajde zájemce,“ uvedl Jiří Zrník z oddělení prodeje nepotřebného majetku ministerstva obrany.

Realitní expert Petr Korytar považuje cenu za nereálnou. „Víc než sto milionů jim nikdo nedá,“ prohlásil Korytar. Příčinou je podle něj malý zájem o nemovitosti.

Armáda už sedm let neposkytuje ubytovací služby a kasárna nepotřebuje. „Souvisí to s ukončením základní vojenské služby a profesionalizací armády. Vojáci nyní bydlí doma,“ vysvětlil Zrník. Poslední branci nastoupili základní vojenskou službu 30. března 2004.

Podobně už v minulosti prodávala armáda i jiné kasárenské budovy v Olomouci. Kasárna na Novém Světě u Velkomoravské ulice koupila brněnsko-pražská firma Net Media Group a historické objekty Staroměstských kasáren v centru města koupili olomoučtí podnikatelé Tomáš Paclík a Ivan Kyselý. Poté, co sešlo z jejich hoteliérského záměru, nabídli kasárna k pronájmu magistrátu na kanceláře.

Armáda se už dříve zbavila i pevnůstek a fortů v okolí Olomouce.