Vinaři se obávají o osud letošního ledového vína

Brno - Vinaři na jihu Moravy se pustili do první sklizně ledového vína. Aby mohly hrozny opustit vinohrad, musí projít mrazem 7 stupňů Celsia. Takový mráz nastal právě dnes, někteří z vinařů proto začali bobule sklízet. Obávají se totiž, že během následujících dní se oteplí a hrozny by mohly podlehnout hnilobě.

Už kolem třetí hodiny ráno vstávali obyvatelé Bořetic na Břeclavsku, aby z vinohradu sklidili první letošní hrozny aspirující na výrobu ledového vína. Nezbytnou výbavou byly teplé bundy, rukavice, čepice a něco pro zahřátí. „Z pěti tun jsme sklidili pouze tři,“ řekl našemu štábu vinař Stanislav Novák. Hrozny hned mířily do lisovny, kde jim naměřili hodnotu cukernatosti pohybující se na samotné hranici normy o hodnotě 27. Jestli z hroznů skutečně ledové víno vznikne, začnou ho vinaři lahvovat až za rok. Zbývající hrozny zůstaly na vinohradě s tím rizikem, že se z nich víno vyrobit už nepodaří. Vinaři se totiž obávají, že nadcházející oteplení by mohlo mít na vývoj hroznů negativní dopad.

Se sklizní 10 tun ledového vína zatím vyčkáva Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. I on dnes naměřil mráz 7 stupňů Celsia, ale hrozny nebyly dostatečně ztuhlé. Jestli se mu nakonec podaří hrozny sklidit, to si Radomil Baloun netroufá odhadnout. Před 2 lety mu je totiž neznámý zloděj ukradl přímo z vinohradu. Počasí a zloději ale nejsou jediní nepřátelé vinařů. I teď na konci roku se totiž podle nich mohou hrozny stát lákavou lahůdkou pro ptáky nebo i polní zvěř.

Sklizeň ledového vína (zdroj: ČT24)