Rozpočtové provizorium se nekoná, Hodonín má rozpočet

Hodonín - Zastupitelům Hodonína se podařilo schválit rozpočet města. Nedávno se totiž změnilo složení finančního výboru, který návrh rozpočtu sestavuje. Vznikly proto pochybnosti, zda se podaří v relativně krátkém době rozpočet předložit, aby ho zastupitelé schválili.

Pokud by se rozpočet schválit nepodařilo, vstoupil by Hodonín do nového roku s rozpočtovým provizoriem. To znamená, že jeho výdaje by za jeden měsíc nesměly překročit dvanáctinu loňského rozpočtu a zároveň by nesměly být vyšší, než byly ve stejném období v předchozím roce.

Taková situace by znemožnila všechny větší investice. Hodonín přitom na příští rok chystá například opravy místní čtvrti Rybáře či vybudování cyklostezky z Hodonína do Lužic. Toto nebezpečí se podařilo zažehnat.

Schvalování hodonínského rozpočtu už dříve zkomplikovaly mocenské tahanice a hlavně časté změny ve vedení radnice. Začátkem října se v Hodoníně rozpadla křehká koalice ČSSD společně se Změnou a komunisty, kteří v lednu nahradili zastupitele za TOP09 a KDU-ČSL. Zároveň byl odvolán starosta Jiří Mráka (ČSSD), který byl podle opozice příliš nevýrazný. Na jeho křeslo usedl Igor Taptič z řad Nezávislých.

Vydáno pod