Ke slavkovským rybníkům se rybáři nedostanou kvůli svodidlům

Slavkov - Slavkov u Brna požaduje po Ředitelství silnic a dálnic, aby odstranilo asi pět metrů svodidel, která jen před pár měsíci okolo hlavní silnice z Brna na Uherské Hradiště postavilo. Svodidla totiž zatarasila jedinou cestu k místním rybníkům. Ředitelství silnic a dálnic se brání, že cesta nebyla oficiální.

To, že místech za svodidly bývala cesta, naznačuje závora a vyježděná tráva. Kovová svodidla už ale nikomu k rybníkům přijet nedovolí. Před rokem totiž právě zde sjela mladá řidička s dítětem za husté vánice přímo do rybníka. Zachránit se je podařilo jen zázrakem.

„Na základě této nehody si město požádalo o vybudování svodidel kvůli bezpečnosti,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Nina Ledvinová. Město ale zapomnělo upozornit na to, že sjezd, i když neoficiální, je jedinou příjezdovou cestou k rybníkům. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak svodidla postavilo i přes tuto cestu, protože pro ně zkrátka legálně neexistuje.

Vedení Slavkova svou chybu uznává. „Je pravda, že pokud jsme jako město využívali tento sjezd pro rybáře a pro naše technické služby, tak možná jsme mohli konat dřív a požádat odbor dopravy o legalizaci tohoto sjezdu,“ připustil starosta Slavkova Ivan Charvát (ODS).

Předseda rybářského svazu František Capita o problémech se svodidly (zdroj: ČT24)

Rybářům svodidla brání v pravidelné údržbě rybníků

Současná situace je nejhorší pro rybáře. Z jedné strany rybníků mají řeku jen s dřevěnou lávkou a z druhé svodidlový zátaras. „Všechno zařízení, všechny věci, které potřebujeme na obhospodařování toho rybníku, jsou uložené tam v našich budovách. Největší problém ale je, že takto nemůžeme zarybňovat,“ postěžoval si předseda slavkovské organizace Moravského rybářského svazu František Capita.

Vypracování projektové dokumentace a samotné odstranění svodidel město přijde asi na 60 tisíc korun. Podle starosty Slavkova se tato cesta stane oficiální komunikací v únoru, část svodidel by potom měla zmizet na jaře příštího roku.

Slavkov chce odstranit svodidla přes cestu (zdroj: ČT24)