Prostějovští tenisté obhájili čtvrtý titul v řadě

Prostějov – Kromě výročí 111 let od založení slaví prostějovský tenisový hegemon další triumf. V letošní sezóně totiž ovládl soutěže družstev ve všech kategoriích. Ziskem šestého titulu výhrou 5:2 nad 1. ČLTK Praha zkompletovala sbírku sestava Agrofertu v čele s wimbledonskou vítězkou Petrou Kvitovou. Prostějov tak zároveň obhájil český titul už počtvrté v řadě a jedenáctý v historii klubu.

Na prostějovské soupisce zářila jména hvězd světového tenisu - Kvitová, Šafářová, Berdych, Tachovský, Nieminen, Seppi a Mayer. Cíl tenisového hegemona byl tedy jasný – získat titul. Pražané už svůj základní cíl splnili, tím byl totiž vůbec postup do finále. Ale jejich silné složení týmu v čele s Hradeckou, Benešovou, Hernychem, Minářem, Melzerem a Petzschnerem sliboval opravdu kvalitní tenisový souboj na prostějovských kurtech.

Podívejte se na extraligové finále:

Tenis

Vstup do atraktivního souboje vyšel lépe domácím. V úvodních dvouhrách totiž bodovali Fin Jarkko Nieminen výhrou nad Janem Mertlem a Lucie Šafářová, která porazila Ivetu Benešovou 7:6 a 6:3, přičemž v prvním setu odvrátila setbol. „V prvním setu jsme se přetahovaly o každý míč, po setbolu jsem začala lépe servírovat a zlomila jsem to,“ popsala zásadní zlom utkání Šafařová.

Role favorita jakoby se ale pak hráči z Hané zalekli. První bod výběru z pražské Štvanice vybojoval Jan Hernych, který sice ztratil s Italem Andreasem Seppim první set 0:6, ale zbylé vyhrál shodně 6:4.

Tomáš Berdych na prostějovském kurtu
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Dostál

O největší překvapení duelu se postarala Lucie Hradecká, která dokázala za tři hodiny porazit světovou dvojku Kvitovou 6:7, 7:6, 7:5. Klíčovou hráčku Prostějova tak Hradecká připravila o letošní neporazitelnost v hale, která trvala třiadvacet zápasů,  svou soupeřku trápila především agresivní hrou a dva sety se musely rozhodovat až v tie-breaku. „Předváděly jsme docela slušný tenis. Zradil mě bohužel servis, ale Lucka hrála výborně. Mohla jsem mít lepší chvilky, ale hrajeme jako tým a doufám, že to ostatní vybojují,“ podotkla Kvitová, která se ve vyrovnaném zápase neubránila ani házení raketou. „Jsem totálně unavená, ale šťastná, že jsem uhrála bod pro tým,“ dodala Hradecká.

Ve zbylých dvouhrách na 3:2 pro Prostějov navýšil výhrou 6:1 a 7:6 nad Petzschnerem i Florian Mayer. Sedmý hráč světa Berdych si poradil s Rakušanem Melzerem 7:6 a 6:4. „Začátek nebyl podle mých představ, ale jsem druhý den na kurtu a soupeř byl hodně nepříjemný,“ popsal Berdych, který v první sadě musel odvracet setbol. 

Na pořad se tak dostaly čtyřhry. Hned v té první se proti zkušeným deblistkám Hradecké s Benešovou postavily Kvitová se Šafářovou. Prostějovské hráčky rozhodly po setech 6:4 a 7:5 klíčový zápas v tie-breaku, který nakonec ovládly 10:6 a Agrofert mohl po osmihodinové bitvě slavit jedenáctý titul v historii. „Hrály jsme po radě trenéra odzadu naše pecky a fungovalo to dobře,“ prozradila hlavní zbraň Kvitová.

Výsledky extraligy tenisových družstev

Prostějov - I. ČLTK Praha 5:2

Nieminen (Fin.) - Mertl 6:2, 7:6 (7:5)

Šafářová - Benešová 7:6 (7:3), 6:3

Seppi (It.) - Hernych 6:0, 4:6, 4:6

Kvitová - Hradecká 7:6 (8:6), 6:7 (5:7), 5:7

Mayer - Petzschner (oba Něm.) 6:1, 7:6 (7:3)

Berdych - Melzer (Rak.) 7:6 (7:5), 6:4

Kvitová, Šafářová - Benešová, Hradecká 6:4, 5:7, 10:6