Matka nevyužila babybox a nechala podchlazeného novorozence v čekárně ambulance

Opava - Novorozené dítě odložila jeho matka v neděli ve Slezské nemocnici v Opavě. Dítě skončilo na jednotce intenzivní péče. Třicetiletou matku už policisté vypátrali. Chlapec je druhým dítětem odloženým v Opavě. Téměř přesně před rokem někdo odložil do babyboxu zdravou holčičku. Ta dnes už vyrůstá v náhradní rodině.

Chlapečka vážícího tři a půl kilogramu zabaleného do ručníku a šály položila v papírové tašce do čekárny gynekologické ambulance. „Byl značně podchlazený, nešla mu ani naměřit teplota, byl umístěný do inkubátoru. Potom byl přemístěn na dětskou jednotku intenzivní péče,“ uvedl mluvčí Slezské nemocnice Opava Daniel Svoboda. Dítě je už v pořádku na novorozeneckém oddělení opavské nemocnice. O jeho matku se teď zajímají policejní vyšetřovatelé. „Opavští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření z přečinu ohrožování výchovy dítěte, kterého se mohla dopustit 30letá žena z Opavska. V případě uznání viny této ženě hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ vyjádřil se mluvčí Policie ČR Opava René Černohorský.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Žena mohla dítě odložit do místního babyboxu, který tady funguje už dva roky. „Uvedla, že byla v poporodním šoku, měla tedy psychické problémy, kdy chtěla dítě někde odložit, neuvědomila si však, kde se v Opavě nachází babybox,“ řekl René Černohorský. Na výsledky vyšetřování čekají také pracovníci opavského sociálního odboru. „Z naší strany ji žádný postih nehrozí, spíš my se budeme soustřeďovat na to, abychom jí byli nápomocni v tom, aby mohla se o dítě postarat,“ uvedla vedoucí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí opavského magistrátu Pavla Štanclová.

Vydáno pod