Galerie Industrial otevřela v centru Ostravy

Vrátit něco z noblesy první republiky chce majitelka nové Galerie a kavárny Industrial v centru Ostravy Šárka Hrdá. Název navazuje na tradici luxusní prvorepublikové kavárny Industrial, která byla počátkem minulého století ve Vítkovicích.

Šárka Hrdá vybudovala galerii ze sklepních místností domu v Zahradní ulici. Vytvořila luxusní prostory zařízené ve stylu art deco. V kavárně jsou i originální kusy kubistického nábytku.

„Chceme navázat na období první republiky, které se mi osobně hodně líbí. Galerie je otevřená především současným umělcům. Chceme se věnovat nejen výtvarnému umění, ale také užitému umění, chceme představit design a ukázat, že dobré české řemeslo je pořád mezi námi,“ říká majitelka galerie Šárka Hrdá.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Jako první vystavoval v novém prostoru ostravský fotograf Boris Renner. Následovaly šperky od skupiny absolventů ateliéru kov a šperk Akademie výtvarných umění v Bratislavě.

„Jsou zde kolekce, které jsou inspirované rostlinnými motivy, ornamentem, detailem, ale jsou tady i takové, které tématizují minimalismus, funkcionalismus, konstruktivismus, kladou důraz na čistou linii,“ popisuje umělecká šperkařka Kristina Kováčiková, která na výstavě také vystavuje.

„Například Kristina Špaňhelová prezentuje část kolekce, která se nazývá Anima. Pracuje s materiálem s hovězí kostí, stříbrem, je inspirovaná zuberskou výšivkou. Můžeme tu nalézt různé technologie, různé materiály,“ dodává galeristka Galerie Industrial Hana Mikulenková.

„Jsou tady i šperky, do kterých byste se nejraději zakousli, a přivoněli k nim. Voní po čokoládě. Bez nich neodejdete,“ tvrdí umělkyně.

Zvláštní pozornost věnuje majitelka porcelánu, i tomu, ve kterém servíruje návštěvníkům kávu.

„Porcelán, který se v kavárně používá, navrhl výtvarník Hlušička speciálně pro naši kavárnu. Nechal se nechal inspirovat českými kubisty,“ říká majitelka Šárka Hrdá.

V galerii jsou k vidění i autorské kopie kovového servisu kubistického umělce Pavla Janáka z roku 1911.

Velké otevření Galerie Industrial bude 17. ledna výstavou slovenského malíře Erika Šileho.