Adventní menu paní Lekešové: pěry a zelňačka

„Erteple a mouka – to je základ!“, tvrdí paní Marie Lekešová o nejdůležitějších složkách postního jídelníčku. Co se kdy jedlo, z čeho se vařilo a jak se kdysi žilo, vypráví nejlepší hlucká kuchařka.

Lekešovi žijí v malém domku uprostřed vesnice. Na první pohled se ničím neliší od ostatní Hlučanů. Rozdíl spatříme až v kuchyni paní Lekešové. Ta pečlivě opatruje starodávné recepty své hlučanské babičky, od které se učila vařit už odmala. Kuchařkou je celý život a pořád vaří stejně. Tak jak to kdysi ve Hluku bývávalo. 

„Dnes je moderní to bio. Ale naši rodiče měli pořád bio. Jak husy, tak kačeny, prase se zabíjelo, erteple a zelenina byly taky. Do obchodu se chodilo velice málo,“ začíná své vyprávění paní Lekešová. Zelenina z obchodu jí nechutná, proto se snaží co nejvíc věcí vypěstovat doma.

„Pěry se jedly ve středu nebo v pátek. Podle toho, jak kdo dodržoval půst,“ vysvětluje vyhlášená kuchařka. Adventní obědové menu muselo být vyvážené. Když bylo druhé jídlo moučné nebo bramborové, polévka musela být silnější, například fazolová nebo zelňačka.

A zelňačka, kterou uvařila paní Lekešová, opravdu stojí zato. Podívejte se na umění této dámy a zkuste si doma taky uvařit něco tradičního!

Adventní menu paní Lekešové (zdroj: ČT24)

Postní menu z kuchařské knížky paní Lekešové

Pěry z bramborového těsta 
Jeden kilogram brambor ve slupce uvaříme den dopředu. Druhý den je oloupeme, nastrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku.
Přidáme: 10 dkg solamylu, 15 dkg dětské krupice, 1-2 vejce, 2 lžíce octa, 1 dkg soli, 20 dkg hrubé mouky. Nejdříve nožem a pak rukama zpracujeme těsto, které musí být pevné a dobře zpracované. Těsto nenecháme dlouho stát, protože řídne.
Těsto vyválíme na tloušťku půl centimetru, rozkrájíme na pásy 8-10 cm široké. Postupně na ně klademe kousky povidel, přehnutím pásu povidla uzavřeme a okraje pásu prsty přitlačíme. Pás pokrájíme na obdélníkové taštičky. Pěry pak vkládáme do vařící osolené vody. Po vyplavání na povrch pěry vytahujeme. Uvařené mastíme máslem a sypeme mákem s cukrem nebo tvarohem.

Babiččina zelná polévka (postní) 
Dáme vařit kysané zelí, trochu ho přisolíme. Až je zelí poloměkké, uděláme zátřepku ze smetany, mléka a hladké mouky. Zátřepku nalijeme do zelí, necháme povařit tak, aby polévka byla hustá jako omáčka. Pak přidáme natvrdo uvařená a nadrobno pokrájená vejce, osolíme, opepříme, přidáme ještě kousek másla a pokud je polévka poněkud kyselá, trochu ji osladíme cukrem. Podáváme s vařenými a oloupanými bramborami.

Vydáno pod