Na pohřeb Václava Havla se chystají i jeho bývalí spoluvězni

Vyšehorky - Na pohřeb svého kamaráda a spoluvězně Václava Havla se už dnes, s předstihem, vypravil kněz František Lízna. Za mřížemi strávil čtyři roky, vždy za politické delikty proti režimu. S disidentem Havlem se seznámil právě za zdmi žaláře na Borech.

Pro dlouholetého přítele Františka Líznu bude exprezident vždy dobrosrdečný a statečný člověk. Stejně na něj vzpomíná i spoluvězeň z cely František Hapala. „My jsme dělali v 15stupňovém mrazu, on mi velmi pomáhal, dával mi spodky a košile. Já sem nebyl politický vězeň, já jsem byl zlodějíček,“ říká.

Páter Lízna s Václavem Havlem zůstali přáteli i po převratu. Navštěvovali se při každé příležitosti. Farář dostal dokonce z rukou svého kamaráda řád Tomáše G. Masaryka. „Ještě jsem se s ním setkal před měsícem, kdy oslavoval 75 narozeniny. Tam jsme se objali, já jsem mu udělal křížek na čelo, protože jsem věděl, že umře. To už bylo vidět,“ vzpomíná.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle přítele bývalého prezidenta by dnes byl Václav Havel šťastný při pohledu na to, jak znovu sjednotil národ. „Když někdo Havla kritizuje, tak jsem strašně nešťastný, protože pro mně je to hlavně disident a ne politik,“ říká František Lízna. V pátek ve 12 hodin budou, podle svých slov, oba spoluvězňové stát u rakve Václava Havla a těšit se, až se s ním znovu setkají.

Vydáno pod