Mléčný bar v Ostravě dá práci handicapovaným

Ostrava - Zdravotně postižení v Ostravě mají další šanci získat práci. Nezisková organizace Trigon pro ně otevřela mléčný bar, ve kterém budou obsluhovat právě lidé s handicapem. Jeho vybudování stálo přes dva miliony korun. Projekt podpořila i Evropská unie.

30letý Karel Matysík z Ostravy trpí Bechtěrevovou chorobou. Tuhne mu páteř. Kvůli tomu také dlouho nenašel práci, až mu přišel do cesty Mléčný bar Naproti. Teď jen doufá, že se tu návštěvníci budou cítit dobře. Bar na Zeyerově ulici je prvním sociálním podnikem v pohostinství v Ostravě. Jeho zřizovatelé se inspirovali v zahraničí. „Hlavně tedy mám zkušenosti z Itálie a Francie, tam jsem viděla mnoho podniků, kde zaměstnávají handicapované, takže jsme chtěli ten příklad dobré praxe přenést i do Ostravy,“ prozradila předsedkyně Asociace Trigon Olga Rosenbergerová.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Úřad práce eviduje v Ostravě více než dva tisíce zdravotně postižených. Moravskoslezský kraj přes devět tisíc a sehnat pro ně práci je téměř nadlidský úkol. „Zaměstnavatelé dávají velký důraz na výkon a tito zdravotně postižení spoluobčané nepodávají takové výkony, jaké by zaměstnavatelé potřebovali,“ řekla ředitelka Úřadu práce Ostrava Yvona Jungová. Mléčný bar je zatím ve zkušebním provozu. Zaměstnanci se ještě seznamují s jeho chodem. Naplno se rozjede až v průběhu ledna.