Veterinární správa kontroluje vánoční kapry, padají pokuty

Brno - Veterinární správa obchází v těchto dnech prodejní místa, kde si lze koupit vánočního kapra. Inspektoři sledují především to, jak se rybám před jejich „službou“ na talíři daří v kádích, v nichž tráví své poslední chvíle. A pak také to, jakým způsobem jsou před prodejem zákazníkovi usmrcovány. Kapři totiž musí mít ve vodě dostatečný prostor a mají podle zákona o ochraně zvířat proti týrání nárok na humánní smrt. Kontrolory navíc zajímá, odkud ryby pochází, zda má prodejce řádné povolení a může prokázat původ ryb.

Na jednu z takových kontrol se dnes společně s inspektorkami státní veterinární správy vydal i štáb České televize. Před prodejním místem v Brně-Králově Poli čekala fronta zákazníků. Prodejce Michal Hamala oběma inspektorkám musel ukázat místo a způsob, jak ryby zabíjí. A měl všechno potřebné: Tupou paličkou, kterou si ryby omráčí, ostrý nůž na vykrvení i skryté místo, na kterém není na smrt kapra tolik vidět. A zaké speciální nádoby na vnitřnosti a na uhynulé ryby. 

Co však v pořádku rozhodně neměl, byly kádě přeplněné rybami. „To rozhodně není v pořádku, na určité množství je povoleno určité množství ryb, aby i před smrtí byly v normálním prostředí, kde se jako ryby mohou pohybovat,“ vysvětlila Hamalovi jedna z inspektorek veterinární správy Květoslava Mitysková. Ryby se podle ní v kádích dusily a byly téměř leklé. Pravidlům neodpovídala ani teplota vody, která má být maximálně 5 stupňů Celsia. „Ty ryby pak skutečné trpí,“ dodala vedoucí hygienička jihomoravské veterinární správy Hana Řezníčková.

NO COMMENT: Veterinární inspektorky při kontrole prodeje kaprů (zdroj: ČT24)

Prodejce Michal Hamala se i přesto snaží bránit. „Těžko se odhaduje, my si počty ryb nesepisujeme. A pokud je ta káď přeplněná, trvá to opravdu jen pár hodin, než se ryby prodají. A to je tak během dvou hodin od rána,“ snaží se hájit. Inspektorky jsou však neoblomné. I ty dvě hodiny, než se kádě trochu uvolní, musí mít ryby svůj prostor. S Michalem Hamalou sepíší protokol a zahájí správní řízení, které v tomto případě zřejmě skončí pokutou.

Prodejci ryb musí být proškoleni. Musí dodržovat zásadu, že rybu nejdříve omráčí těžším tupým předmětem ranou na temeno hlavy a pak teprve vykrví. Vykrvení se provádí buď přetnutím žaberních oblouků, a nebo se uřízne hlava přímo za skřelemi. Je zakázáno živou rybu zbavovat šupin nebo ploutví, vsunovat jí prsty pod skřele nebo do očnic.

Namátkových kontrol provedou inspektorky v tomto týdnu asi patnáct. Na jihu Moravy je ohlášených 150 prodejních míst, 78 z nich jen v Brně a v někdejším okrese Brno-venkov. Většinou přitom reagují na podnět občanů. „Lidé volají, když například vidí zraněné ryby a nebo ty, které jsou zjevně již uhynulé,“ dodala Řezníčková.

Vydáno pod