Olomoučtí kriminalisté dopadli podvodníky, kteří obchodovali se stavební ocelí

Olomouc - Olomoučtí kriminalisté dopadli podvodníky, kteří dluží jedenáct a půl milionu korun za stavební ocel. Čtveřice mužů z Olomoucka vylákala materiál z firem na severní i jižní Moravě a také ve východních Čechách.

Přerov, Olomouc, Frýdek – Místek, Pardubice nebo Břeclav – muži od letošního února až do listopadu obelstili celkem sedm firem. Scénář byl vždy stejný. Čtveřice si vytipovala existující firmu, zjistila, kdo je jejím jednatelem a s odkazem na něho kontaktovala společnost, od které chtěla stavební ocel odebrat. Zboží pak prodávala dál za ceny zhruba o deset procent nižší než na běžném trhu. „Zajistili si odběratele, přes které byli schopni to dále prodávat. Měli zkušenosti z tohoto oboru, věděli komu, a jak to mají prodat,“ uvedl vrchní komisař odboru hospodářské kriminality Policie ČR Olomouc Vlastimil Anděl. „Tu distribuci prováděli tak, že měli prostředníky – dealery, kteří tento materiál převáželi a následně prodávali. Inkasování za odběr tohoto materiálu probíhalo v hotovosti,“ dodal náměstek ředitele Policie ČR Olomouc Karel Kadlec.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Muži ve věku třicet osm až pětačtyřicet let podle kriminalistů postupovali naprosto promyšleně. Lidé, kteří pro ně pracovali, tak netušili, že se účastní trestného činu. Nic podezřelého nezaznamenaly ani oslovené firmy. Podvodníci jednali s firmami především telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu. Policisté tak při domovních prohlídkách zabavili hlavně mobily a počítače. Našli také desítky šanonů s dokumenty. Kriminalisté v současné době na případu stále pracují. Nevylučují proto, že poškozených firem i pachatelů bude nakonec ještě víc.