Beskydy konečně zahajují lyžařskou sezónu

Bílá - Prvních dvacet centimetrů přírodního sněhu hlásí horská střediska v Beskydech. Provozovatelé vleků a hoteliéři se připravují na zahájení zimní sezóny. Dnes ale byly v provozu pouze dvě sjezdovky. Příjezd většiny návštěvníků se očekává až po Štědrém dni.

Bílá na Frýdecko-místecku. Lyžování si zde v poledne vychutnávají pouhé desítky lidí na jediné sjezdovce ze sedmi. Většina z lyžařů ráno přijela a odpoledne zase odjede. Poloprázdnou dráhu si pochvalují. V Beskydech napadla první větší dávka přírodního sněhu teprve včera. V provozu jsou pouze dvě lyžařská střediska, další se chystají otevřít až zítra. „Bohužel Beskydům se vyhnula studená vlna, která prošla minulý týden přes Čechy, tady napadly tři centimetry sněhu, v Čechách byly kalamity, spadlo nějakých 50 centimetrů. Takže v Beskydech teprve teď začíná sezóna, ze včerejška na dnešek napadlo 15 centimetrů,“ potvrdil vedoucí lyžařského areálu Jaroslav Vrzgula. „Prozatím jsme zahájili zimní sezónu, byl jenom jeden drobný úraz na sjezdovce, na hřebenech jsme zatím nezasahovali. Pro pěší turisty na hřebenech už je sníh, tvoří se závěje, takže to není moc vhodné. A pro běžkaře to prozatím ještě není upravené,“ upozorňuje člen horské služby Jan Graclík.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Parkoviště v lyžařském areálu, které bývá v zimě zcela plné, prakticky zeje prázdnotou. Stejně jako hotely. Nápor lidí se očekává nejdříve v neděli. Oproti loňsku začíná sezóna o dva týdny později. „Jsme vyprodáni zhruba z 90 procent na povánoční týden do nového roku a samozřejmě máme už téměř vyprodáno na leden a únor roku 2012. Lidé spíše hledají příjemnější cenu, to znamená na těch různých slevových portálech čekají na vhodnou akci,“ říká provozní hotelu David Janík. V pátek se rozjedou sjezdovky také na Pustevnách a v Mostech u Jablunkova. Výpadek příjmů kvůli pozdějšímu začátku zimy ale provozovatelé hotelů a vleků už do konce roku nenahradí.