Města na Zlínsku na novoročních oslavách šetří

Brno – Zatímco města na jižní Moravě si kvůli silvestrovským oslavám opasky utahovat nebudou, řada měst na Zlínsku hodlá na novoročním veselí ušetřit. Bez ohňostroje se tak budou muset obejít například obyvatelé Kroměříže či Uherského Hradiště. Na světelnou show se naopak po pěti letech mohou těšit lidé z Vyškova.

I když se města na jižní Moravě snažila po celý rok omezovat výdaje, na silvestrovských oslavách šetřit nehodlají. Nebe nad krajskými městy o Silvestru ozáří ohňostroje, které vyjdou městské kasy na několik desítek tisíc korun. Tradičně nejdražší bude Silvestr v jihomoravské metrolpoli. „Město Brno přispívá na pořádání novoročních akcí částkou 500 tisíc korun, která je stejná jako v předchozích třech letech,“ potvrdila Soňa Haluzová z tiskového odboru. Pestrý program v Brně zahájí na první den nového roku cyklojízda, po které bude v 11 hodin následovat novoroční troubení z věže Staré radnice. S úderem šesté hodiny večer rozzáří nebe nad hradem Špilberkem novoroční ohňostroj. 

Po pětileté pauze se mohou na ohňostroj těšit i obyvatelé Vyškova. „Rozhodli jsme se tradici obnovit, ale trochu jiným způsobem,“ řekl starosta Vyškova Jiří Piňos (ČSSD). Světelná show se tak ze silvestrovské noci přesouvá na Nový rok, kdy začne už v 17 hodin. „Je to hlavně proto, aby mohly dorazit i rodiny s dětmi,“ doplnil starosta. Městskou kasu vyjde obnovení této tradice na 50 tisíc korun. 

I když se některá města snažila na poslední akce roku sehnat sponzory, letos se jim příliš nedařilo. „V minulých letech se nám povedlo část nákladů uhradit ze sponzorských příspěvků, letos jsou oslavy plně hrazeny z rozpočtu města,“ potvrdil místostarosta Kyjova Antonín Kuchař (Sedmadvacítka nezávislých). Menší města v kraji vyjdou oslavy zhruba na 50 až 60 tisíc korun - zhruba tolik stojí středně velký, asi destiminutový ohňostroj. Radnice se však domnívají, že by se poslední den v roce se svými občany přece jen rozloučit měly, a proto finance našly.

Města ve Zlínském kraji šetří 

Opačná situace je na Zlínsku. Většina měst v kraji letos novoroční ohňostroj vynechá, v době škrtů na něj radnice nemají peníze. Silvestrovského světelného veselí se letos nedočkají v Kroměříži. Příští rok bude tamní radnice hospodařit s historicky nejnižším rozpočtem a na ohňostroje nezbyly peníze. Škrty pokazí novoroční zábavu i v Uherském Hradišti. Ohňostroj nebudou pořádat ani v Otrokovicích, Uherském Brodu, Bystřici pod Hostýnem a Rožnově pod Radhoštěm.

Novoroční oslavy ve Zlínském kraji

Kde bude ohňostroj

  • Zlín
  • Holešov
  • Valašské Meziříčí
  • Vsetín

 Kde ohňostroj mít nebudou

  • Kroměříž
  • Uherské Hradiště
  • Otrokovice
  • Uherský Brod
  • Bystřice pod Hostýnem
  • Rožnov pod Radhoštěm

S odcházejícím rokem se formou světelné show na Zlínsku rozloučí jen v Holešově, kde bude ohňostroj až 1. ledna, Valašském Meziříčí a Vsetíně. Vsetínští zažijí ohňostroje hned dva – tradičnímu novoročnímu bude předcházet ještě jeden dětský, který valašskou metropoli ozáří už ve čtyři odpoledne. Ve Zlíně letos ohňostroj zažijí, pořadatelem tentokrát ovšem nebude město, ale lyžařský svah Zlín. Radnice na akci přispěje 40 tisíci korunami. 

Letošním silvestrovským oslavám tak budou častěji než dříve vévodit soukromé oslavy. Hasiči a záchranáři jsou na pozoru a varují před neopatrnou manipulací se zábavní pyrotechnikou. 

Nebezpečné ohňostroje

Stánky i kamenné obchody v těchto dnech zaplavuje pyrotechnika a hasiči i záchranáři jsou jako každý rok na pozoru. Ne každá pyrotechnika, která je k dostání, je ale určena laikům. Volně se smí prodávat pouze pyrotechnika 1. a 2. třídy. Pyrotechnika 3. třídy může být prodána pouze osobám s oprávněním a 4. třída už je považována za výbušninu. Štáb České televize se vydal do asijské tržnice v Hatích i s profesionálním odpalovačem ohňostrojů. Najít pyrotechniku 3. třídy nebyl problém. „Nakoupil jsem kompakt 3. třídy, který je určen pouze pro vlastníky průkazů, ale nic nechtěli vidět,“ potvrdil odpalovač ohňostrojů David Kubík. Přitom takto nebezpečná pyrotechnika může jak poškodit sluch, tak i způsobit závažné popáleniny.

NO COMMENT: Odpálení pyrotechniky 3. třídy (zdroj: ČT24)