Města bojují s povánočním odpadem

Ostrava - Plné ruce práce mají v povánočním čase firmy svážející odpad. Češi o svátcích vyprodukují tuny plastů, skla a papíru. Největším problémem je elektroodpad, kterého po Vánocích přibude bezmála dva tisíce tun.

Vánoce - svátky konzumu a nákupů na jedné straně a na straně druhé přebytek starých věcí, které končí v lepším případě ve sběrných dvorech. „Těch televizí, kolik bylo denně, to si nedovedete představit,“ potvrdil pracovník sběrného dvora Vítězslav Novák. „Přes Vánoce vyjelo doslova všechno, co mělo ruce i nohy. Vyjelo asi 12 vozidel posilových, na městských sídlištích se vlastně jezdilo o sto procent víc, než se jezdí normálně podle harmonogramu,“ potvrdil provozní mistr OZO Jiří Přílučí. Ani to ale mnohdy nestačilo. V ulicích Ostravy se dnes u některých kontejnerů povalovala stará křesla, matrace, hračky nebo i záchod. Největším problémem po Vánocích je elektroodpad. Nejčastějším dárkem je totiž elektronika. O Vánocích tak vyprodukujeme až 200 tun starých spotřebičů. Ani ne polovina lidí je ale třídí tam, kam má.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Elektroodpad patří do sběrného dvora nebo do loňské novinky - červeného kontejneru. Kromě starých rádií, fénů nebo kalkulaček a hraček se do něj můžou dávat také baterie. „V Ostravě jich je25 av celém kraji 206,“ uvedl provozní mistr OZO Jiří Přílučí. Staré elektrozařízení mohou lidé vyhazovat také do tzv. E-boxů, kterých jsou v MS kraji dva tisíce. K dispozici jsou ve vybraných firmách a na úřadech.