Výstava na zámku ve Vranově prezentuje stovky hraček

Vranov nad Dyjí - Na výstavu stovek hraček láká kočárovna zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. Jedná se o tradiční akci, pořádanou na zámku vždy v závěru kalendářního roku. Nejstarší z vystavených hraček pocházejí z první poloviny 19. století a jsou zapůjčeny z  moravských muzeí, zámků a od mnoha soukromých sběratelů. Výstava ukazuje, jaké hračky nacházely děti pod vánočními stromky, a potrvá až do 1. ledna.

Vánoční expozice mají na vranovském zámku dlouhou tradici. Pravidelně přijíždí na tyto akce až 7000 návštěvníků. Letos se památkáři rozhodli prezentovat na výstavě Vánoce očima dětí.

Na výstavě jsou loutky, které vyráběl za první republiky podnik Moravská ústředna v Únanově na Znojemsku. Z Jaroměřic nad Rokytnou zapůjčil soukromý sběratel kolekci panenek z 19. století. Mají keramické hlavičky a jsou mrkací.

NO COMMENT: Výstava hraček (zdroj: ČT24)

Z Modřic u Brna poskytl další sběratel na akci své přes sto let staré loutkové divadélko. Z nedaleké Šumné pochází kolekce plechových mechanických hraček starých přibližně půl století.

Výstava se jmenuje Hračky, hry a divadélka pro radost dětí a dospělých. Jak již název napovídá, mnohé z těchto předmětů jsou tak krásné, že jejich kouzlu propadli i dříve narození, kteří je sbírají. Přístupná je po dobu výstavy nejen kočárovna, ale i chlouba zámku - mohutný Sál předků. 

  • Výstava hraček ve Vranově nad Dyjí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3152/315120.jpg
  • Výstava hraček ve Vranově nad Dyjí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3152/315118.jpg
V kočárovně zámku ve Vranově nad Dyjí se zabydlely historické hračky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod