Olomouc má rozpočet skoro 2 a půl miliardy

Oprava Dolního náměstí v centru Olomouce a vybudování nové tramvajové trati směřující na Nové Sady, to jsou hlavní investiční akce příštího roku. Vedení města bude příští rok mít na investice téměř 803 milionů korun. Zastupitelé schválili rozpočet těsně před Vánocemi.

Pro rozpočet nehlasovala opoziční sociální demokracie. „Není to o tom, že bychom nesouhlasili s konkrétními investicemi, ale myslím, že rozpočet je o dvě stě až tři sta milionů nadhodnocený,“ řekl za ČSSD Jiří Rozbořil.

Město by mělo v příštím roce hospodařit s necelými 2,5 miliardami korun. V této sumě počítá vedení města s využitím úvěru 176 milionů. „Chceme maximálně využít možnosti získat dotace z evropských fondů, které musíme spolufinancovat,“ sdělil zastupitelům náměstek primátora Ivo Vlach z TOP 09.

Zatímco koalice složená z ODS, TOP 09 a lidovců chce příští rok zahájit také opravu pavilonu A Výstaviště Flora a chystá se i na další opravy hřišť, opozice se domnívá, že rozpočet bude nutné už v únoru změnit. „Daňové příjmy a daňové výnosy nejsou vůbec jisté, a kdo ví, co vše se ještě může stát se zvýšením DPH,“ komentoval situaci Rozbořil.  

Vydáno pod