Úřady práce jsou prý na změny ve vyplácení sociálních dávek připraveny

Bohumín, Karviná - Stovky lidí v lednu bez sociálních dávek - obavy, které mají zástupci některých měst v Moravskoslezském kraji. Souvisejí se změnou podmínek jejich výplaty. Nově budou všechny poskytovány na úřadech práce. Města tvrdí, že změna byla připravována narychlo, úřady práce se naopak lednové situace neobávají. Na změnu jsou připraveny.

Sociální dávky vyplácelo v Bohumíně 14 městských úředníků. Nově jich bude sedm a přejdou pod úřad práce. Podle starosty byly všechny změny prováděny narychlo. „Ta nepřipravenost je katastrofální, nemají vyzkoušený software, odcházejí v podstatě na jiné pracoviště. Obáváme se, že začátkem ledna nemusí být všechny dávky vyplaceny,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha. Strach z chaosu při vyplácení dávek mají také v Karviné. Posilují kvůli tomu i činnost městské policie. Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že se lidé obávat nemusejí. „Ministerstvo dělá vše proto, aby se to stihlo a dávky byly vyplaceny včas. Samozřejmě zpoždění výplaty dávky, to se stát může, stávalo se to i doposud,“ tvrdí mluvčí ministerstva Táňa Švrčková. Zástupci některých měst mají strach také ze změny takzvané veřejné služby. Podle ní mají nezaměstnaní, pokud chtějí dostat sociální dávku, odpracovat veřejně prospěšnými pracemi až dvacet hodin týdně.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Opravdu si nemyslíme, že našich pět a půl tisíce nezaměstnaných zaměstnáme na dvacet hodin týdně, prostě to nepůjde,“ potvrdila mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Se změnou výplatních míst sociálních dávek souvisí také stěhování. Pracovníci jednotlivých úřadů se mu věnují v těchto dnech. Zatímco v Bohumíně a Karviné proběhne hlavní stěhování spisů až ve čtvrtek, v Ostravě stěhují průběžně už několik dní. Podle zástupců úřadů práce zvládnou jejich pracovníci vše včas a lidé se o dávky obávat nemusí.