Charita přijímá na noc více bezdomovců

Charita Olomouc začala poskytovat noclech více lidem bez domova. V noclehárně je sice pořád jen čtrnáct lůžek jako dříve, avšak lidé mohou přečkat noc i v denním stacionáři, který se teď v zimě proměnil také v noční stacionář. Tam může přespat na zemi nebo na židli dalších třicet lidí.

"Je to způsob, jak pomoci lidem, kteří se již nevejdou na nocležnu,“ uvedla ředitelka olomoucké charity Ludmila Gottwaldová. Bezdomovci tam dostanou zdarma teplý nápoj nebo polévku a k dispozici mají i deky. „Někteří z nich si nosí vlastní karimatky a spí na zemi. Máme podlahové vytápění,“ vysvětlila ředitelka.

Denní stacionář ve Wurmově ulici se proměňuje na noční od osmi včera do sedmi rána. „Zatím nejsou silné mrazy, přesto i dnes novou službu využilo čtyřiadvacet lidí,“ řekl po noční směně Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán. Na provoz nové služby přispívá charitě radnice částkou sto dvacet tisíc korun měsíčně.

Charita Olomouc pořádá pro lidi bez domova tradičně i vánoční večeře. Na štědrovečerní bramborový salát s řízkem dorazilo sto sedmdesát bezdomovců. Stejný počet lidí přišel o den později také na guláš. „Většinou se snažíme vařit z darů, ale maso musíme zpravidla koupit,“ popsala Gottwaldová.

V Olomouci žije na ulici přibližně pět set lidí. Naposledy v lednu 2010 zemřeli dva bezdomovci na podchlazení.