Na Olomoucku podraží kina, plavecké stadiony a jiné volnočasové aktivity

Olomouc - Na Olomoucku si lidé po Novém roce připlatí za volnočasové aktivity. Do peněženek sáhnou hlouběji například v zoologické zahradě Na Svatém Kopečku, při návštěvě olomouckého kina nebo plaveckého stadionu. Vstupné na hrady a zámky zůstává stejné. Za zdražení může ve velké míře zvýšení daně z přidané hodnoty.

S úplně novým systémem vstupného přišli v ZOO na Svatém Kopečku. Rozdělili ho na zimní a letní variantu. „Od 1. ledna se dokonce vstupné pro dospělé snižuje. Z 90 korun se snižuje na 80. Od 1. dubna se zavádí letní a to bude 110 pro dospělého a 50 korun pro dítě,“ uvedla mluvčí ZOO Olomouc Hana Labská. Kvůli zvýšení DPH z 10 procent na 14 bude muset zdražit i plavecký bazén v Olomouci. Rozdíl bude podle mluvčího Milana Wágnera pouze v řádu korun. Ze stejného důvodu podraží i koupání v olomouckém aquaparku. Jeho vedení bude muset připlatit navíc i za energie. „Nejvyšší navýšení je u jednotného vstupného kde to dělá 20 korun na osobu, u ostatního vstupného to navýšení není tak výrazné,“ řekl ředitel Aquaparku Olomouc Dalibor Přikryl. Cenu na stejné úrovni jako letos si udrží kulturní zařízení jako jsou divadla. Až 135 korun zaplatí za shlédnutí filmu diváci kina Metropol. To ovšem bude moci díky nové technologii promítat premiérové tituly. „Vzhledem k tomu, že budeme dávat některé tituly v premiéře, tak dojde i ke zvýšení vstupného právě těchto filmů,“ potvrdila ředitelka kina Metropol Irena Chmelová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Některé artové filmy budou stát naopak méně. Změnu ceníku v příštím roce nechystají kasteláni hradů a zámků. Například na Bouzově už zdražovali před rokem a chtějí cenu udržet. „Na Šternberku nebudeme zdražovat. Celková prohlídka hradu přijde na 140 a u dětí na 90 korun,“ říká i kastelánka Hradu Šternberk Helena Gottwaldová. Zvýšení DPH ovlivní v příštím roce podle pořadatelů i ceny vstupenek na kulturní akce.