Víkend nabídne divadlo, guláš i jízdu Brnem

Jižní Morava - Na Silvestra a na Nový rok města i kulturní instituce připravily bohatý program. V sobotu mohou lidé v Kyjově přijít na tradiční Gulášpárty, v Brně jsou i v podvečer otevřená divadla. Janáčkovo divadlo nabídne Operetu Gala, v Mahenově divadle se bude hrát komedie Ideální manžel od Oscara Wilda. V neděli se mohou lidé kromě klasiky v podobě novoročních koncertů zúčastnit také jízdy cyklistů nebo troubení z věže Staré radnice v Brně.

Z nabídky toho, jak strávit přelom starého a nového roku, tentokrát na jižní Moravě vypadne lyžování i běžkování. Tradičním zimním radovánkám teplé počasí nepřeje. Ojedinělou oázou jihomoravského lyžování je Olešnice na Blanensku. Další vleky jsou v provozu až u Nového Města na Moravě nebo na Stupavě.

Za Silvestrem na lyžích budou muset lidé cestovat. „V noci klesne teplota mírně pod nulu, přes den teploty stoupají až k deseti stupňům. Při tomto počasí se zasněžovat nedá, ani jsme to zatím nezkoušeli,“ řekl provozovatel vleku v Předkláštěří Pavel Ivánek.

Místo na sjezdovky tak lidé můžou zamířit do vnitřních koupališť a akvaparků. Teplá zima do nich nahnala až dvojnásobný počet návštěvníků. Na mnoha místech bude otevřeno i poslední den v roce. „Na Silvestra i prvního ledna máme otevřeno, máme sice zkrácenou provozní dobu, ale budeme tady,“ uvedl manažer Wellness Kuřim Jan Sojka.

Silvestr

V Kyjově na tradiční Gulášpárty rozdají 500 porcí hovězího guláše a 150 porcí zvěřinového. Podle organizátorů nikdy nezbyde ani jedna porce. Jihomoravská vesnice roku Vavřinec na Blanensku letos vsadila na tradiční zelňačku. Na Silvestra se utáboří u rozhledny Podvrší nedaleko obce. Akce se podle organizátorů bude konat za každého počasí. Výšlap na rozhlednu mohou lidé spojit s procházkou po Moravském krasu.

V Lužici na Hodonínsku se se starým rokem rozloučí otužilci. „Na Cihelně se plave každý den, ale vždycky v poslední den roku se pořádá ukončení plavecké sezony,“ řekla místostarostka Jana Ambrožová (SNK). Letos podle ní radnice zároveň připomene 150 let rekreačního areálu Cihelna, konkrétně 150 let od vzniku jámy, kde se kdysi těžila hlína na nepálené cihly. „V roce 2012 to zase bude 100 let od té doby, co se jáma zalila a vznikla plocha na rekreační koupání,“ dodala Ambrožová.

Vůbec poprvé novoroční oslavy pořádá Znojmo na Masarykově náměstí. Hudební program začíná v 19. hodin a vyvrcholí půlnočním ohňostrojem. Pro návštěvníky bude připravený vyhřívaný party stan s občerstvením.

10:00 - 15:00 rozdávání tradiční zelňačky na rozhledně Podvrší u jihomoravské vesnice roku Vavřince na Blanensku

10:30 - 13:00 silvestrovský běh ve Zlíně

12:00 tradiční poslední cyklojízda v Kyjově

15:00 rozdávání guláše na Masarykově náměstí v Kyjově

16:30 Silvestrovské zimní kino v Uherském Hradišti

16:00 silvestrovský ohňostroj pro děti ve Vsetíně

17:00 silvestrovské představení Opereta Gala aneb Z Paříže do Vídně přes Berlín a Londýn v Janáčkově divadle v Brně

17:00 silvestrovské představení Ideální manžel v Mahenově divadle v Brně

18:00 silvestrovské představení Mary Poppins na Hudební scéně Městského divadla v Brně

19:00 - 24:00 silvestrovské oslavy s ohňostrojem na Masarykově náměstí ve Znojmě

20:00 silvestrovské představení Zkrocení zlé ženy s rautovým občerstvením a zábavným programem do Nového roku na jevišti a v prostorách Městského divadla Brno

22:00 bohoslužba v bazilice na Svatém Hostýně

24:00 silvestrovský ohňostroj pro dospělé ve Vsetíně

  • Zkrocení zlé ženy v Městském divadle v Brně zdroj: ČT Brno
  • Zkrocení zlé ženy v Městském divadle v Brně zdroj: ČT Brno

Nový rok

První leden bude v Brně už počtvrté ve znamení komponovaných akcí Novoroční Brno - PF 2012. Akcí zahájí novoroční jízda Brnem, na ni naváže troubení ze Staré radnice, otevření podzemí pod Zelným trhem. Slavnostním vyvrcholením bude v 18 hodin ohňostroj nad hradem Špilberkem. Letos je věnován Johannu Gregoru Mendelovi při příležitosti 190. výročí jeho narození, ohňostroj má symbolicky vyjádřit Mendelůn příběh.

10:00 novoroční jízda cyklistů Brnem

11:00 novoroční troubení z věže Staré radnice v Brně

13:00 novoroční vyjížďka ve Znojmě

14:00 novoroční zvýhodněné vstupné v Brněnském podzemí na Zelném trhu

14:30 koupání otužilců ve Svratce v Brně-Bystrci

16:00 novoroční mše svatá ve starobrněnské bazilice Nanebevzetí Panny Marie

17:00 novoroční ohňostroj v Kunštátu

17:00 novoroční ohňostroj v Holešově

17:00 novoroční koncert Moravského klavírního tria v Besedním domě v Brně

17:00 novoroční ohňostroj v Kuřimi

17:00 novoroční ohňostroj ve Vyškově

18:00 novoroční ohňostroj nad hradem Špilberkem v Brně

18:00 novoroční ohňostroj v Blansku

20:00 novoroční koncert brněnské filharmonie pod taktovkou dirigenta Aleksandara Markoviće nazvaný Kdo je Ivica Strauss v Janáčkově divadle v Brně